Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krajský súd rozhodol, že tatrovácke byty patria štátu
Zdielať na

Krajský súd rozhodol, že tatrovácke byty patria štátu

Zdroj: www.mesto.sk

Byty firmy Tatra Sipox v Bánovciach nad Bebravou si môžu ich obyvatelia odkúpiť za ceny stanovené zákonom.

Stovky bytov v Bánovciach nad Bebravou, ktoré v roku 1994 získala firma Tatra Sipox podnikateľa Jozefa Majského pri privatizácii bánovskej Tatry, patria štátu. Pred desiatkami obyvateľov týchto bytov o tom rozhodol Krajský súd v Trenčíne. Súd sa stotožnil s názorom ministerstva hospodárstva, ktoré podalo žalobu o určenie vlastníctva, že "celý majetok" privatizovanej spoločnosti je len ten, čo sa nachádzal v privatizačnom projekte.

Byty sa v dokumente schválenom vládou nenachádzali. Pre tisíce ľudí žijúcich v 18 panelákoch zo 70. rokov to znamená, že si môžu odkúpiť byty za cenu zo zákona a nie trhovú od Tatrabytu a. s., ktorá je do nadobudnutia právoplatnosti rozsudku ich súčasným majiteľom. Vzhľadom k tomu, že odvolací krajský súd zmenil rozsudok prvostupňového okresného súdu, Tatrabyt môže podať ešte dovolanie na Najvyšší súd SR.

Zástupkyňa Tatrabytu tvrdila, že nakoľko byty z privatizácie neboli vyňaté, stali sa súčasťou privatizácie, pretože sa privatizoval všetok majetok spoločnosti. S tým sa stotožnil aj Okresný súd v Trenčíne. Odvolací súd bol dnes iného názoru. Spoločnosť tým navyše prišla o náhradu súdnych trov, ktoré okresný súd vyčíslil na 3,7 milióna korún. Zaplatiť ich malo ministerstvo, teda daňoví poplatníci.

Do Trenčína opäť pricestovali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou, najmä dôchodcovia, ktorí svoj produktívny vek trávili v bánovskej Tatre. Pricestovali v troch autobusoch. Do najväčšej pojednávacej miestnosti sa zmestilo 45 ľudí, zvyšok miest obsadili novinári. Bánovčania prišli aj s transparentmi "Byty patria nám," "Dôverujeme súdom" či "Stop podvodom." Na rozdiel od pojednávaniu na okresnom súde sa obyvatelia až na jednu výnimku zdržali hlasitých komentárov. Rozsudok, v ktorom sudkyňa vymenovala všetky dotknuté byty, si vypočuli v tichosti, prejavy vďaky aj slzy šťastia sa objavili až po ukončení pojednávania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy