Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti zostávali dobrovoľne niekoľko týždňov po škole. Vyrábali vianočné dekorácie na pomoc spolužiačke
Zdielať na

Deti zostávali dobrovoľne niekoľko týždňov po škole. Vyrábali vianočné dekorácie na pomoc spolužiačke

HUMENNÉ / Deti zo základnej školy Kudlovskej v Humennom niekoľko týždňov zostávali po škole. Robili to však dobrovoľne a radi.

Deti vlastnoručne vyrábali vianočné dekorácie, aby ich potom mohli predať na jarmoku, ktorý sami usporiadali. Chcú takto nazbierať peniaze na operáciu pre chorú spolužiačku. O piatačku Hanku sa stará babka a dedo. Jej hlas nikdy nepočuli. Hanka totiž nerozpráva. Ale operácia by to mohla zmeniť.

Jedenásťročné dievčatko z Vyšných Ladičkoviec prekonalo detskú mozgovú obrnu. Napriek tomu je v škole so zdravými deťmi. "Bolo mi veľmi ťažko, Hanka potrebuje jednu veľkú operáciu a stojí to dosť veľa peňazí," opísala situáciu so slzami v očiach Katarína Haľková, babka dievčatka.

Môže sa obrátiť na spolužiakov

Ak Hanka potrebuje pomoc, pokojne sa môže obrátiť na svojich spolužiakov. So všetkými sa už skamarátila. "Mne sa s ňou sedí veľmi príjemne. Prišla a hneď sme sa skamarátili. Pomáhame si, keď jej napríklad píšem poznámky," povedala spolužiačka Sofia Tkáčová. Hanku totiž neposlúcha pravá ruka a noha. Stará sa o ňu babka s dedkom, no jej hlások nikdy nepočuli. Pomôcť môže operácia."Chceme ísť na operáciu, ktorá by jej pomohla. Ale operácia nás bude stáť 2 700 eur," dodáva Hankina babka.

Pomocnú ruku Hanke podali spolužiaci. Usporiadali burzu svojich vlastných hračiek a dokonca zorganizovali jarmok. "Motivovalo nás hlavne to, že veľa detí si ani neuvedomuje, čo všetko dostane," povedala spolužiačka Ema Kurillová.

"Vzali si to ako svoju srdcovku, že Hanke pomôžu," potvrdila riaditeľka ZŠ Kudlovská V Humennom, Paulína Škerlíková
Všetky veci, ktoré deti na jarmoku ponúkali, si sami vlastnoručne vyrobili. V škole preto zostávali po vyučovaní. Na jarmoku nechýbal ani tanec, spev, jarmočníci ani punč. Podarilo sa im vyzbierať bezmála 800 eur.

"Od základnej školy sa učia pomáhať druhým, všetci by sme si to mali uvedomiť a to nielen cez Vianoce," povedala mamička žiaka.

"Deti na našej škole majú veľmi dobré srdiečka, ja som na nich pyšná, že prišli na takýto nápad," dodáva riaditeľka.

Babka dúfa, že aj vďaka tejto pomoci, sa jej možno jedného dňa milovaná vnučka bude môcť prihovoriť. "Keby rozprávala, nikto by nepovedal, že mala detskú mozgovú obrnu. Majú dobré srdcia, prijali Hanku takú, aká je a ja im za to ďakujem veľmi pekne."

 Ľudia nepomáhajú na Vianoce len jeden druhému, ale aj zvieratám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy