Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nákupné centrá praskajú vo švíkoch. Slováci sa vrhli na nákup darčekov
Zdielať na

Nákupné centrá praskajú vo švíkoch. Slováci sa vrhli na nákup darčekov

BRATISLAVA / Slováci v priemere míňajú na darčeky 200 eur. Najviac obdarovávajú svoje deti, ktoré dostanú viac ako 5 darčekov pod vianočný stromček.

"Nič som nestihla. Ani nakúpiť, ani zariadiť. Všetko ma ešte len čaká." V tomto úprimnom priznaní jednej z nakupujúcich sa určite nájdu mnohí. 

Počas Vianoc sa najviac snažíme vyplniť detské želania a podľa prieskumov finančných analytikov, rodičia minú na Ježiška najviac. Tento rok sa táto suma rovnala približne štvrtine priemernej čistej mzdy.

"Slováci v priemere míňajú na darčeky 200 eur. Najviac obdarovávajú svoje deti, ktoré dostanú viac ako 5 darčekov pod vianočný stromček," uviedla Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. 

"Väčšina rodičov plánuje na svoje deti minúť od 40 do 80 eur na jedno dieťa. A desatina slovenských rodičov viac ako 200 eur," potvrdila Zuzana Ďuďáková, hvorkyňa Unicredit banky

Z hlbokého načretia do peňaženky, majú radosť aj obchodníci. Pre nich je december najlepší mesiac v roku. "Tržby narastú o 20 percent. V porovnaní, priemer v európskych krajinách je 25 percent. Tržby o 25 percent rastú aj v Čechách. Z toho vyplýva, že Slováci sú na Vianoce predsa len striedmejší," dodala  Zuzana Ďuďáková.

Viac ako polovica Slovákov si na darčeky vopred nešetrí. Nakupuje ich aj priebežne, takže v decembri je výraznou položkou nákup v potravinách.

"V potravinách, v decembri míňame okolo 119 eur. V porovnaní s inými mesiacmi je to o 24 percent viac," potvrdila Lýdia Žáčková.

Odborníci odporúčajú si vytvoriť zoznam vecí, ktoré chcete nakúpiť a držať sa ho. Nákupy na poslednú chvíľu sa nevyplácajú. Zuzana Ďuďáková zároveň dodáva: "Najmä muži si nechávajú nákup na poslednú chvíľu a vtedy predpokladáme, že minú viac, ako plánovali."

Počas sviatkov viac cestujeme aj za rodinou, preto sa tržby zvyšujú aj na benzínových pumpách.

Originálne darčeky potešia na Vianoce nejedno srdce. Nechajte sa inšpirovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy