Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kupujete darčeky bezkontaktnou kartou? Pozor, aby ste nezaplatili dvakrát
Zdielať na

Kupujete darčeky bezkontaktnou kartou? Pozor, aby ste nezaplatili dvakrát

BRATISLAVA / Obdobie nákupného šialenstva dosahuje svoj vrchol. Platenie kartou je už na Slovensku úplne bežnou záležitosťou, a preto je na vysokej úrovni. Každý deň prejde iba cez jednu slovenskú banku až pol milióna transakcií. Občas stiahne terminál platbu za ten istý nákup dvakrát.

"Pokiaľ by išlo skutočne o duplicitné zúčtovanie jednej transakcie, na to máme kontrolné mechanizmy, ktoré takéto chyby eliminujú v čo najväčšom rozsahu. Častejšie sa ale stáva, že nastane chyba na termináli," vysvetľuje hovorkyňa mBank Kristína Gáliková. Terminály sú totiž dnes vyrobené tak, že je prakticky nemožné zaplatiť za nákup viackrát. Aj keď platíte bezkontaktne, karta sa vždy načíta iba raz. Problém nastáva, keď terminál stratí spojenie s bankou.

Teda vtedy, keď vypíše, že platba nebola zrealizovaná a obchodník vás vyzve, aby ste zaplatili znova. "My nemáme ako rozlíšiť či išlo o 2 rôzne platby alebo jednu platbu realizovanú dvakrát," pokračuje Gáliková. Vy to väčšinou zistíte, až keď Vám pípnu 2 sms správy. Ak ste ešte v obchode, je dobré to riešiť priamo tam.

Ak to zistíte až doma, treba sa čo najrýchlejšie obrátiť na banku. "Reťazce supermarketov majú prepracovaný účtovný systém a sú schopní situáciu na mieste preveriť a duplicitnú transakciu vrátiť," hovorí Gáliková. "Takéto situácie sa stávajú skôr sporadicky, ale ak predsa len obchodník stiahne platbu dvakrát, odporúčame ľuďom, aby s pokladničným blokom a potvrdením o platbe navštívili banku, alebo zavolali na klientske centrum,"  uviedol riaditeľ komunikácie SLSP Štefan Frimmer.

A keď banka prípad preverí, peniaze vám na účet pošle späť. Ako dlho to trvá, je individuálne. Niektoré banky dokážu reagovať do jedného až dvoch dní, iné uvádzajú lehotu na vrátenie blokovaných prostriedkov až 2 mesiace, pretože si tieto lehoty určujú kartové spoločnosti.

To, či budete mať Vianoce dvakrát drahšie teda závisí od toho, či sa technický škriatok vyblázni práve na vás a podľa toho, akú máte banku. Našťastie sa ale takéto prípady nestávajú často. "My v našej banke evidujeme niekoľko 100 000 platieb kartou denne a duplicitných transakcií je veľmi málo. Je to 1 až 2 denne," dodáva Frimmer. 

Slovenská banková asociácia odporúča, aby ste mali v mobile nastavené notifikácie sms správou a keď Vás obchodník vyzve, aby ste zaplatili ešte raz, radšej minútku počkať. Ak platba prejde, vyhnete sa zbytočným reklamáciám.

Najčítanejšie správy