Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V slanine objavili listériu. Mäsokombinát bol tri dni zavretý
Zdielať na

V slanine objavili listériu. Mäsokombinát bol tri dni zavretý

HUMENNÉ / Pred mesiacom humenský mäsokombinát Mecom z trhu stiahol 850 kíl slaniny. Vo výrobku veterinári potvrdili výskyt listérie.

Veterinári nariadili firme Mecom z trhu stiahnuť 845 kíl dvoch druhov slaniny. Teraz firma v rámci interných testovaní potvrdila prítomnosť listérie opäť, a to v inom druhu slaniny. Ale tá vraj ani neopustila priestory mäsokombinátu v Humennom. "Tá šarža bola hneď stiahnutá z trhu, takže sa nemôže stať, že by nejaký spotrebiteľ prišiel do kontaktu s týmto výrobkom," potvrdil Ladislav Čechovič, generálny riaditeľ Mecom Group. 

"Listéria ako taká vyvoláva v začiatočnom štádiu tráviace poruchy, prechádza do nervového systému, môže vyvolať zápaly - zápaly mozgových blán," objasnil Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

Listéria sa vyskytla v slanine aj pred tromi rokmi. Išlo o export určený na ruský trh a tepelne neupravený výrobok. V tomto poslednom prípade bola slanina varená na 70 stupňov po dobu 10 minút. Tepelná úprava mala listériu zabiť, preto usudzujú, že došlo k sekundárnej kontaminácii. Čo mohli byť ruky zamestnanca alebo nevyčistený povrch.

Štátni veterinári uložili firme viaceré opatrenia. Preto nasledovala trojdňová sanitačná kontrola v celej humenskej prevádzke. "Priestor bol kompletne vyprataný. Stroje boli rozložené a celé priestory boli dezinfikované," povedal Ladislav Čechovič

Firma v Humennom zamestnáva 560 ľudí a denne expedujú viac ako 200 ton výrobkov. "Robím tu 20 rokov a za ten čas tu neboli také problémy. Sám, si kupujem výrobky, keby tu také niečo bolo, tak by som si ich nekupoval," potvrdil jeden zo zamestnancov. Zamestnanci sa obávali, že sa podnik zatvorí a prídu o prácu. 

Pod dozorom štátnych veterinárov odobrali 100 rôznych sterov a výsledky by mali byť známe do týždňa. Firma verí, že budú negatívne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy