Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektronické zdravotníctvo z pohľadu pacienta a lekára
Zdielať na

Elektronické zdravotníctvo z pohľadu pacienta a lekára

BRATISLAVA / Slováci by sa od 1.januára mali liečiť elektronicky. Samozrejme, že lekárov nenahradia počítače. Je tu ale projekt elektronického zdravotníctva alebo takzvaného eHealthu, ktorý by mal lekárom odbúrať množstvo administratívy. Nie každému sa nový systém páči - výhrady má časť opozície, ale aj lekárov.

Po zadaní všetkých údajov do systému sa práca lekárom podstatne zjednodušuje. A tak im ostane oveľa viac času na samotného pacienta, ktorému v tejto chvíli začnú plynúť nemalé výhody. "Po 1. januári by malo platiť to, že pacienta sa opýtam, či chce, aby som recept vytlačila. A keď nechce, že chodí do takej lekárne, čo už pripojená je, tak tam vidia môj recept a ja nemusím nič tlačiť," vraví lekárka Jana Bendová.

Ďalšie podstatné výhody pre pacienta sú napríklad v jednoduchšej komunikácii medzi všeobecnými lekármi a lekármi špecialistami. Alebo v predpisovaní chronických liekov, pre ktoré si pacienti nebudú musieť k lekárovi chodiť.

Ostrá kritika

Do nového systému by mali byť prihlásení všetci všeobecní lekári. Dokonca pod hrozbou pokuty, v prípade, že nebudú. Na druhej strane ale lekári hovoria o veľkých pôrodných bolestiach nového systému. Niektorí ho absolútne odmietajú. Problémom je aj vek niektorých lekárov, ale aj samotná technika.

Na tieto argumenty už ale zareagoval aj garant projektu, Národné centrum zdravotníckych informácií. Jeho riaditeľ verejne priznal, že systém nie je bezproblémov, no každú chybu sa snažia operatívne riešiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy