Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Silný vietor potrápil Slovensko. Bez eletriny bolo až 60 000 ľudí
Zdielať na

Silný vietor potrápil Slovensko. Bez eletriny bolo až 60 000 ľudí

BRATISLAVA / Slovensko trápil a naďalej trápi silný vietor. Za posledných 24 hodín pomáhalo v teréne viac ako 570 hasičov pri vyše 160 udalostiach. Silný vietor spôsobil nemalé problémy na severe Slovenska, kde boli neprejazdné niektoré cesty. Na Orave a na Liptove je bez elektriny 30 000 ľudí.

Bez elektrickej energie bolo v utorok popoludní ešte 30 000 odberateľov na Orave a v Liptove, v celom Žilinskom a Banskobystrickom kraji ich bolo bez elektriny 60 000. "Aktuálne je bez elektriny okolo 18 000 odberateľov, situácia je stále najhoršia v oblasti hornej Oravy, lokality na Kysuciach a v Jasnej," uviedol hovorca Stredoslovenskej energetiky – Distribúcia Miroslav Gejdoš. Výpadky spôsobil silný vietor. Vyvrátil na viacerých miestach stromy, ktoré poškodili elektrické vedenia. 

​Spoločnosť má v teréne približne 300 ľudí, čo sú všetky ich dostupné kapacity. Situáciu podľa Gejdoša elektrikárom komplikuje silný vietor. „V niektorých miestach môže odstránenie porúch trvať dlhšie, elektrikári čakajú na hasičov, kým sprejazdnia miesta, aby sa na miesto poruchy mohli dostať s technikou,“ dodal

Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Žilinskom kraji, kde pri 64 udalostiach rôzneho charakteru zasahovalo až 233 hasičov. V Trnavskom kraji malo 127 hasičov 34 výjazdov, v Trenčianskom kraji bolo 73 príslušníkov vyslaných k 24 prípadom a v Bratislavskom kraji zasahovalo 67 hasičov pri 19 udalostiach. Situácia v Nitrianskom, v Prešovskom, v Banskobystrickom a v Košickom kraji bola o niečo pokojnejšia. Hasiči zasahovali najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v mnohých prípadoch zatarasili cesty, či spadli na drôty elektrického vedenia a pretrhli ich. Na niektorých miestach bolo potrebné odstrániť spadnuté stromy zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor uvoľnil aj niekoľko plechových striech, ktoré ohrozovali okolie.

Cesty pod Tatrami sú v utorok mokré a zjazdné, silný vietor však pretrváva. Sneženie prešlo ešte počas pondelka postupne do dažďa, teploty stúpli do plusových hodnôt. „Sneh sa rozmočil a navzájom previazal, a hoci bol v noci v regióne intenzívny vietor, sneh na cesty nenafúkalo. Utlačený a ujazdený sneh, ktorý ostal na cestách, sa rovnako rozmočil, naši vodiči ho posťahovali,“ uviedol Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad. 

Kritická situácia bola v utorok ráno pri vstupe do Jasnej, polícia uzavrela cestu do Demänovskej doliny. Za posledných 24 hodín sa výjazdy hasičov znásobili. Najčastejšie pri odstraňovaní popadaných stromov, ktoré v zablokovali cesty, či spadli na elektrické vedenia a pretrhli ich. "Začali sme zhruba píliť okolo jednej hodiny a trvalo nám to až do pol jedenástej. Spílili sme okolo 50 stromov," uviedol veliteľ zásahu hasičov v Liptovskom Mikuláši Ľubomír Štepita.

Výstraha 3. stupňa pre mimoriadne silný vietor

V okrese Poprad platí v utorok do 15:00 výstraha tretieho stupňa pred mimoriadne silným vetrom na horách, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Na hrebeňoch Tatier môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 45 až 50 metrov za sekundu, teda 160 až 180 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ upozorňuje SHMÚ. V polohách od asi 1 300 metrov nad morom by mal asi do 22:00 pretrvávať silný vietor, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo rýchlosť 135 až 160 km za hodinu.

Horská záchranná služba aj naďalej žiada návštevníkov Vysokých Tatier o zvýšenú opatrnosť pri túrach, neodporúča pohyb nad chaty, ani prechod cez vysokohorské sedlá. V pohorí od 1 500 metrov nad morom pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo. So silným vetrom a oteplením stúpa. Záchranári rovnako pripomínajú, že po 16:00 sa už stmieva.

Lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici je v utorok v dôsledku silného vetra mimo prevádzky. Uzavreté bude pravdepodobne aj v stredu, keďže aj v utorok sa tam očakáva silný nárazový vietor. Problémy narobil aj na Skalnatom plese, kde je strhnutá krytina z budovy starej lanovky, v ktorej sa nachádza detský park Kamzíkovo. S odstraňovaním všetkých škôd sa podľa Fabianovej začne, až keď utíchne vietor.

​Vietor na východe Slovenska strhával strechy

Silný nárazový vietor, ktorý sa včera prehnal aj krajným východom Slovenska strhával strechy. Domáci hovoria, že počuli strašný rachot. Odtrhnutá strecha sa zosunula na budovu za domom. Hrozilo, že časť z nej poškodí susedné domy. O pár ulíc ďalej v rovnakej obci zasa vietor zdvihol strechu aj s konštrukciou. Na mieste zasahovali hasiči. "Pri zásahu bola použitá výšková technika pomocou ktorej sa podarilo poškodenú časť strešnej krytiny zastabilizovať tak, aby nepoškodila susedné rodinné domy," uviedol riaditeľ hasičského zboru v Humennom Marek Pavlov. 

Silný vietor sa postaral o poriadny rozruch v Lomničke. Doslova o strechu nad hlavou prišlo niekoľko ľudí. Keď strecha letela z domu na zem, zachytila a roztrhala elektrické i telefónne káble. Štyri početné rodiny sa tak musia sťahovať, problémom ale je, že nemajú kam. Príbuzní sú plní, v jednej izbe bývajú aj ôsmi, a tak niektorí zvolili neuveriteľné riešenie. 
 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy