Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neidentifikovateľná pena vo vode. Hrozí veľký úhyn rýb
Zdielať na

Neidentifikovateľná pena vo vode. Hrozí veľký úhyn rýb

MALACKY / Len nedávno zarybňovali a teraz majú strach, že o všetky ryby prídu. Dôvodom je chemikália, ktorá spôsobila spenenú hladinu. Prípadom sa zaoberá inšpektorát životného prostredia.

"Nachádzam sa pod mostom, cez cestu priemyselná, kanál Malina, plávajú po hladine obrovské fľaky peny, neidentifikovateľnej peny,"  hovorí pán na amatérskom videu, ktoré autor zhotovil v piatok v noci. Na potoku bola vidieť takmer súvislá vrstva peny. Miestnu rybársku stráž na to upozornil okoloidúci rybár: "Túto situáciu, ktorá je teraz - takúto sme nikdy nezaznamenali," hovorí hlavný hospodár mestskej organizácie SRZ Záhorie Ján Mifkovič.

Hasiči sa spoločne s rybárskou strážou snažili zabrániť ďalšiemu šíreniu neznámej látky. Pred mostom sa to aj podarilo, hasiči roztiahli nornú stenu a penu ručne zbierali. Miestni rybári ale majú obavy, že škodám na úhyne rýb sa nevyhnú: "Ten úhyn sa ukáže za jeden - dva dni, ale tá voda už bude za dva dni vyčistená," vysvetľuje Ján Mifkovič.

Zväz už v minulosti riešil náhle, hromadné úhyny rýb v tomto potoku. Do piatkového večera, ale nemali ani len tušenie od čoho im ryby kapali. "Nevieme identifikovať tú príčinu, ktorá to spôsobí, ale mávame tu dosť často úhyny rýb a možno práve táto situácia je jedna z tých príčin prečo nám tie ryby hynú," povedal pán Mifkovič

V sobotu  v doobedných hodinách bol na mieste inšpektorát životného prostredia Bratislava. Jeho pracovník vykonal operatívne merania, ktorými bolo zistené, že sa kvalita vody neznížila. Miestny rybársky zväz týmto dňom dal pre istotu zákaz rybolovu na zasiahnutom úseku. Čo sa týka polície, jej ďalší postup bude závisieť od záverečného vyjadrenia inšpektora životného prostredia, akonáhle bude mať kompletné výsledky rozboru.

Podobný prípad z veľkým množstvom úhynu rýb zaznamenali aj v novembri vo Zvolene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy