Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na miesto, kde zabíjala lavína dorazili lavínoví špecialisti
Zdielať na

Na miesto, kde zabíjala lavína dorazili lavínoví špecialisti

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Na mieste, kde v stredu zahynul 30 ročný skialpinista sa dnes boli pozrieť lavínoví špecialisti. S obrovským rešpektom kráčali do Veľkej Studenej doliny kde sa nešťastie stalo. Podmienky vo Vysokých Tatrách sa menia z minúty na minútu. Bežní turisti bez skúsenosti by na náročnejšie túry nemali ani len pomyslieť.

Masu snehu, ktorá v stredu pripravila o život mladého muža, vyrazili na druhý deň skoro ráno prezrieť do náročného terénu špecialisti, aby nešťastné miesto poriadne preskúmali.

Na prvý pohľad vyzerajú hory veľmi romanticky, ale až také idylické podmienky, ako to možno vidí oko bežného turistu to nie sú. "Tie podmienky v doline sú veľmi zradné, lebo tá situácia sa zmenila v priebehu niekoľkých hodín. V noci začal fúkať vietor, ktorý poprenášal množstvo nového prachového snehu a vytvoril na niektorých miestach nebezpečné snehové dosky a vankúše," hovorí náčelník strediska lavínovej prevencie Marek Biskupič. 

Vysvetlil aj, ako má úplne obyčajný turista vedieť, že sa pohybuje po mimoriadne nebezpečnom lavínovom teréne: "Úplne bez vzdelania ísť do lavínového terénu je životu nebezpečné." Ak sa už ale predsa rozhodnete ísť na hory, je potrebné si všímať všetko, čo je vetrom naviate, to znamená nejaké duny.

Každý tatranský svah je iný, kým na jednom môžu byť podmienky ideálne, na tom druhom to platiť nemusí: "Vietor je architekt lavín, čiže dokáže už pri piatich metroch za sekundu preniesť obrovské množstvo snehu z jedného svahu na druhý. A vlastne z jedného svahu spraviť bezpečný a z druhého spraviť veľmi nebezpečný svah," dodáva Marek Biskupič.

Vo vysokých Tatrach sa v sobotu začína lyžovať v Lomnickom sedle. Je to najnáročnejší tatranský svah pokrytý iba prírodným snehom. Je navyše ostro sledovaný už odvtedy, keď na neho spadne prvá snehová vločka. A rovnako aj po celý čas, kým zo zjazdovky neodíde posledný lyžiar.

Pozrite si archívnu reportáž o spomínanej tragédii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy