Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Až štyri hodiny zostali uväznení vodiči, ktorých na Donovaloch prekvapil sneh
Zdielať na

Až štyri hodiny zostali uväznení vodiči, ktorých na Donovaloch prekvapil sneh

DONOVALY / Vodiči, ktorí sa v nedeľu večer rozhodli prejsť cez Donovaly zostali aj na štyri hodiny uväznení v kolónach. Prejazd cez horský prechod ochromilo sneženie a silná poľadovica. Autá smerujúce od Ružomberka otáčali policajti v Liptovskej Osade. Podcenenie situácie si nepriamo priznali aj cestári.

Pre zlé počasie sa situácia na Donovaloch začala komplikovať už v podvečerných hodinách. Vodiči strávili v kolónach na oboch stranách horského prechodu dlhé hodiny. "Predtým išiel syn do Bratislavy a hovoril, že je to zlé pri Blatnom a zlé na Donovaloch, takže sme zostali radšej tu," uviedol jeden z vodičov. 

Poľadovica vodičov uväznila v kolónach pod Donovalmi a nemali na výber. Kým cestári vozovku posypali, mohli len čakať. "Sneženie, námraza, skrížené kamióny a množstvo vozidiel s letnými pneumatikami, ktoré blokovali cestu si vyžiadali úplne uzavretie horského prechodu," uviedla policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Niektorí strávili vo svojich autách aj štyri hodiny. Situáciu usmerňovali banskobystrickí aj ružomberskí policajti. Donovaly sa podarilo sprejazdniť v oboch smeroch približne o pol 9 večer. Počasie sa opäť zhoršilo nad ránom a prechod na dve hodiny pre nákladné vozidlá nad desať metrov uzavreli. "Rozhodnutie o uzavretí bolo skutočne iba na čas nevyhnutný, kým sa situácia nezlepšila. Vzhľadom na charakter tejto cesty si skutočne nemôžeme dovoliť ani pripustiť také veľké riziko vzniku vážnej dopravnej nehody, ktoré tu reálne hrozilo," povedala Kováčiková. 

Vlna kritiky sa zniesla aj na cestárov. Tí síce nepriamo, no predsa priznali nezvládnutie situácie. "Slovenská správa ciest písomne upozorní svojho zmluvného partnera ohľadom operatívnejšieho sledovania vývoja počasia a následnej rýchlejšej reakcii v nasadzovaní prostriedkov zimnej údržby, respektíve väčšieho množstva, ako aj s uplatnením sankcie," uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová. V súčasnosti prejdete Donovalmi bez obmedzení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy