Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na slovensko-ukrajinskej hranici posilňujú ochranu. Počet migrantov stúpol o 80 percent
Zdielať na

Na slovensko-ukrajinskej hranici posilňujú ochranu. Počet migrantov stúpol o 80 percent

UKRAJINA/SLOVENSKO / Na ukrajinskej hranici pribudlo v týchto dňoch viac než 100 policajtov, služobných psov a niekoľko desiatok kusov techniky. Tok nelegálnej migrácie sa totiž na Ukrajine zvýšil až o 80 percent v porovnaní s minulým rokom. Zisťovali sme, či sa chystá posilnenie aj na slovenskej strane hranice.

Ukrajina posilnila ochranu svojej hranice. Počet hraničných policajtov sa zvýšil o viac ako stovku, pribudli služobné psy a viac ako 30 kusov techniky.

Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže sú dôvodom nelegálni migranti. Ich počet sa totiž zvýšil až o 80 percent. "V minulom roku sme zadržali 161 nelegálnych migrantov. Za rovnaké obdobie tohto roka to bolo 289 ľudí," uviedla hovorkyňa pohraničnej služby v Čope Olena Tračuk.

Nápor migrantov

Podľa ukrajinskej hovorkyne je dnešným trendom v prevádzačstve dostať cez hranicu čo najväčšiu skupinu migrantov. "V tomto období migrantov prevážajú v skupinách, v ktorých je od 12 do 25 migrantov. To isté sa deje aj v susedných krajinách - v Maďarsku aj na Slovensku," dodala  hovorkyňa pohraničnej služby v Čope.

Pre hraničných policajtov je zima ideálnym obdobím v boji proti nelegálnej migrácii. Keďže aj vďaka stopám v snehu dokážu trasy migrantov či pašerákov ľahšie odhaliť. Počet nelegálnych migrantov však stúpol aj na Slovensku.

"Za obdobie od 1. januára do 15. novembra tohto roku sme zadržali na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici spolu 205 osôb," upresnila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Za rovnaké obdobie uplynulého roka to bolo iba 114 osôb. Slovenskú stranu hranice naše orgány zatiaľ neposilnili. "Počty policajtov zodpovedných za ochranu vonkajšej hranice s Ukrajinou sa nemenili," dodala Agnesa Kopernická.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy