Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ratraky už vyrazili do terénu. Najnáročnejšia tatranská zjazdovka je plná snehu
Zdielať na

Ratraky už vyrazili do terénu. Najnáročnejšia tatranská zjazdovka je plná snehu

VYSOKÉ TATRY / Milovníci adrenalínového lyžovania sa nestačili čudovať, keď uvideli na svahu pod Lomnickým štítom snežný ratrak. Nedávna bohatá nádielka sa postarala o poriadne zásoby snehu. Zjazdovka je momentálne uzavretá, prebiehajú na nej už zimné prípravy.

Dlhé desiatky rokov v Tatrách také niečo nebolo. V Lomnickom sedle sa rodí obrovské prekvapenie a pokaziť to môže v najbližších dňoch iba počasie. Začiatkom novembra sa na najnáročnejšej tatranskej zjazdovke objavil ratrak. 

Pán Juraj je lanovkárom takmer polstoročie. Zažil už 45 otvorení zimnej sezóny, to čo teraz pribudlo v sedle je ale podľa jeho slov rarita. "Padlo nám tohto roku naozaj výnimočne snehu, je tam skoro 70 centimetrov," uviedol lanovkár Juraj Husovský. Práve tých 70 centimetrov ratrak v týchto dňoch konzervuje a utláča.

O zjazdovku sa starajú opatrne a postupne, aby nazmar nevyšla ani jedna snehová vločka. Upravuje sa hlavne skoro ráno, keď je mrazivo. S vychádzajúcim slnkom je už ratrak zaparkovaný. "Ratrák na to, aby nezničil podklad, potrebuje premrznutý sneh, potrebuje sa pohybovať po tuhšej vrstve snehu," uviedol manažér Vysokých Tatier Lukáš Brodanský. 

Na tomto mieste sa začína lyžovať až v januári, pretože na tomto mieste sa umelo nezasnežuje. Snehové správy o úprave zjazdovky sa ale veľmi rýchlo rozšírili na celé Slovensko a na Lomnické sedlo už prišli prví skialpinisti a adrenalínoví nadšenci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy