Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zatúlané psy môžu byť nebezpečné. Volajte mestských policajtov
Zdielať na

Zatúlané psy môžu byť nebezpečné. Volajte mestských policajtov

BRATISLAVA / Na farmu v bratislavskom Lamači prišli túlavé psy a zaútočili na domáce zvieratá. Roztrhali ovcu a potom sa vrhli na kozu. Majiteľ farmy ale našťastie nestratil duchaprítomnosť a agresívne psy odohnal rýľom. Komu patria, sa mu zatiaľ zistiť nepodarilo.

Zatúlané psy, ak sú agresívne, môžu v niektorých prípadoch predstavovať naozaj vážne nebezpečenstvo. A netýka sa to len prípadov, keď prídu na Váš pozemok. Niekedy sa psy túlajú aj po uliciach miest a obcí. Hovorca mestskej polície v Bratislave odporúča, aby ste v takomto prípade určite obrátili na mestskú políciu.


N17 syn 1 - Pleva 1
((....))

Bratislava má teda na odchyt psov zazmluvnenú Slobodu zvierat. V každom meste, alebo v obci je to však inak. Ak sa nedohodnú s útulkom, alebo tam útulok nie je, pri odchyte pomáhajú aj poľovníci.
N17 syn 2 - Kalinak
((....))
To samozrejme neznamená, že po tých zvieratách strieľajú, aby ste to náhodou nepochopili zle. Mestskej polícii len pomáhajú s odchytom, pretože ak je pes agresívny, chce to človeka, ktorý to s ním vie. Nie každý psík na potulkách mestom je však krvilačná beštia, alebo neposlušná potvora. Nájdu sa totiž aj majitelia, ktorí si radšej mali kúpiť mačku. Na mojkanie im je pes dobrý, ale na prechádzky sa im užchodiť nechce . A tak ich hovorovo povedané venčia tak, že ich vypustia na ulicu a po pár hodinách zase pustia dovnútra.
N17 syn 3 - Pleva 2
((...))
To znamená, že chodiť na prechádzku so psom by bez dozoru nemali ani príliš malé deti, ktorých neposlúcha. Dieťa psa musí na vôdzke bez problémov udržať a psík by mal reagovať na jeho povely - aby boli v bezpečí obidvaja. Ďalej platí aj to, že pes by mal medzi ľuďmi z bezpečnostných dôvodov chodiť na vôdzke. Aj keď to zákon priamo neprikazuje. Niektoré mestá a obce preto prijali všeobecne záväzné nariadenia po svojom. A voľný pohyb psov zakázali úplne.

Pustiť ho trošku sa vybehať s kamarátmi môžete iba na miestach kde je tabuľa s nápisom „Voľný pohyb psov povolený“. Tu však platia špeciálne pravidlá pre ľudí. Vstup do takéhoto priestoru - či už je to oplotený výbeh, alebo lúka medzi panelákmi, je na vlastnú zodpovednosť. Za nerešpektovanie zákazu voľného pohybu psov Vás môže mestská polícia potrestať blokovou pokutou. V Bratislave napríklad až do výšky 30 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy