Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Detská logopedička radí: Takto spoznáte rečové vady vášho dieťaťa už v útlom veku
Zdielať na

Detská logopedička radí: Takto spoznáte rečové vady vášho dieťaťa už v útlom veku

SLOVENSKO / Šušľajúce či račkujúce dieťa môže byť celkom rozkošné. Lenže v neskoršom veku sa z toho môže stať celkom vážny problém. Rodičia si občas myslia, že to vyrieši čas alebo nástup do školy. Tento problém ale netreba odkladať a riešiť ho hneď. O poruchách reči sme sa rozprávali s logopedičkou Luciou Palugyayovou.

Medzi najčastejšie poruchy výslovnosti patrí takzvané šušlanie a račkovanie. Kedysi sa tejto poruche hovorilo dyslália, teraz je to takzvané narušenie zvukovej roviny reči. 

"Ide o narušenie výslovnosti sykaviek, ktoré sú: s, c, z, š, č, ž. Prípadne aj dz a dž. Taktiež ide o nesprávne vyslovovanie hlásky r," vysvetľuje logopedička Lucia Palugyayová.

Zajakavosť aj poruchy učenia

Logopéd má oveľa širší rozptyl, ako len riešenie nesprávneho vyslovovania hlások. Okrem toho rieši aj to, či sa naučí dieťa rozprávať načas, či sa vývin reči uberá správnym smerom, zaoberá sa zajakavosťou. Pri školákoch rieši logopéd aj poruchy učenia. 

"Dieťa by malo mať čistú výslovnosť najneskôr v predškolskom veku - čiže okolo piateho roka života. Ak sa uňho v tomto veku vyskytuje napríklad šušlanie a račkovanie, tak už je načase vyhľadať odborníka - logopéda," dodáva Lucia Palugyayová.

Nešušlite na deti

Rodiča a starí rodičia na dieťa častokrát šušlavo rozprávajú. Podľa logopedičky sa to síce neodporúča, ale nemá to na dieťa veľký vplyv. Na deti takto "šušlavo" rozprávame vo veku, keď sú ešte malé, do jedného roka a vtedy nás ešte nenapodobňujú. Častokrát takúto rečovú vadu spôsobujú aj iné dôvody.

"Až 90 percent detí, ktoré k nám prídu s poruchou výslovnosti, má zväčšenú nosnú mandľu a treba to riešiť," dodáva logopedička Lucia Palugyayová s tým, že na správnu artikuláciu má okrem toho vplyv veľmi veľa faktorov - napríklad aj správne dýchanie a správne prehĺtanie.

Relácia Rapotáčik, ktorá pomôže

Keďže rodičia sa často sťažovali, že ich dieťa nechce doma spolupracovať pri úlohách, ktoré dostanú od logopéda, vznikla relácia Rapotáčik. Práve tá má pomôcť rodičom v ich úsilí a snaží sa motivovať deti, aby trénovali správnu výslovnosť aj doma. 

"Relácia je ale výborný spôsob precvičovania hlások cez pesničky, slovnú zásobu v príbehoch a tiež spôsob rozprávania sa s deťmi pri každodenných činnostiach. Je to vhodná podporná terapia na precvičovanie hlások," dodáva logopedička. 

Viac o poruchách reči sa dozviete TU: 

Reláciu Rapotáčik sledujte cez víkend na TV RiK a TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy