Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku našli stan lovcov mamutov. Archeológovia hovoria o poklade
Zdielať na

Na Slovensku našli stan lovcov mamutov. Archeológovia hovoria o poklade

TRENČIANSKE BOHUSLAVICE / Archeológovia z Poľska, z Maďarska a zo Slovenska podľa vlastných slov našli poklad. Našli konštrukciu stanu, pod ktorým sa ukrývali lovci mamutov. Šesť driev tam ležalo od obdobia 25 000 rokov pred naším letopočtom. Archeológom sa teda potvrdilo to, čo si celý čas mysleli, že lovci používali stany.

"Je to absolútna rarita čo sa týka zachovania takýchto driev a hlavne v takomto rozsahu," uviedol archeológ Ondrej Žaár. Archeológom sa podarilo niečo, čo ešte nikomu pred nimi. Objavili konštrukciu stanu, v ktorom sa ukrývali lovci mamutov. "V rámci Európy sa nepamätám, že by sa také niečo našlo, alebo či sa vôbec na svete niečo také našlo. Máme potvrdenie toho, že používali drevo, aby si konštrukciu postavil," dodal Žaár. 

Konštrukciu našli približne 2,5 metra pod povrchom. Odkryli drevá dlhé viac ako tri metre. Lovci mamutov sa v tejto lokalite pohybovali v období okolo 25 000 rokov pred našim letopočtom. Tak dlho tu konštrukcia ležala. Okrem nej tu našli množstvo kostí, ale aj nástroje ktorými zvieratá lovili. "Predpokladá sa, že nelovili veľké mamuty, skôr mláďatá zvierat, ktoré sa nedokázali ubrániť a dokázali ich oddeliť od veľkej skupiny," vysvetlila Zuzana Mocková z Múzea praveku v Bojniciach. 

Objavenie konštrukcie stanu považujú archeológovia za mimoriadnu udalosť. Priestor plánujú zakonzervovať, zasypať a urobiť tu čo najskôr rozsiahly výskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy