Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Už o pár dní sa zmení čas. Nezabudnite si prestaviť hodiny
Zdielať na

Už o pár dní sa zmení čas. Nezabudnite si prestaviť hodiny

BRATISLAVA / Medzi prvými na SELČ prechádzali Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Postupne sa pridali aj ďalšie krajiny. Dnes sa čas pravidelne mení na letný vo väčšine európskych a severoamerických štátov.

Už tento víkend v noci zo soboty na nedeľu 29. októbra skončí letný čas. Zmení sa na čas štandardný, ktorému sa často chybne hovorí "zimný“. V nedeľu ráno si tak môžeme o hodinu prispať, o 3:00 sa ručičky hodiniek posunú na 2:00. Ľudia chybne zimný čas považujú za protiklad k času letnému. V skutočnosti sa ale poslednú nedeľu v októbri prechádza na čas štandardný (stredoeurópsky čas – SEČ), tiež astronomický.

Dôvodom existencie letného času (stredoeurópsky letný čas – SELČ) bola pôvodne úspora elektrickej energie. K prvému zavedeniu SELČ došlo v roku 1916 počas prvej svetovej vojny. Vlády chceli v letnom období zapínať pouličné osvetlenie neskôr. Noci sú totiž v lete kratšie a ľudia boli aktivnejší vo večerných hodinách než v ranných. Bolo teda nutné „presunúť večer“ na dobu, v ktorej ešte svieti slnko. Dnes už sú ale podľa kritikov striedanie času úspory energie minimálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy