Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Gabčíkovo čaká generálna oprava v hodnote 145 miliónov eur
Zdielať na

Gabčíkovo čaká generálna oprava v hodnote 145 miliónov eur

GABČÍKOVO / Zastavenie erózie dna časti starého toku Dunaja, viac podzemnej vody, či produkcia elektriny – aj to sú výhody, ktoré priniesol za 25 rokov existencie „oslávenec“ - Vodné dielo Gabčíkovo. Zhodli sa na tom členovia vlády, tí si dnešné rokovanie naplánovali priamo na vodnom diele. Druhú polovicu – vodné dielo Nagymaros – síce naši južní susedia dodnes nepostavili, ale u nás má konečne začať jeho generálna oprava.

Kvôli iným pracovným povinnostiam to na dnešnom výjazdovom rokovaní vlády v Gabčíkove nemali možnosť zaregistrovať štyria ministri. Narodeninového rokovania sa pre virózu nezúčastnil ani premiér Robert Fico. 

Vodné dielo spustili 24. októbra 1992, aj napriek búrlivým protestom. Za 25 rokov sa na turbínach vyrobilo viac ako 54 miliónov megawattov hodín elektrickej energie, čo ročne tvorí v priemere 10% spotrebovanej elektriny u nás.

"Keď je výdatný rok a voda tečie, tak tie výnosy sú vyššie, keď netečie, je to horšie a áno želám si, aby to bolo vyššie," povedal Daniel Kvocera, generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby. Vodné dielo je okrem iného súčasťou protipovodňovej ochrany Žitného ostrova a zdrojom zelenej energie.

"Chcem poďakovať všetkým tým, ktorí našli odvahu a vypovedali zmluvu, vďaka čomu dnes právoplatne rozhodnutie hovorí, že vodné dielo Gabčíkovo patrí Slovensku," vyhlásil Peter Pellegrini, podpredseda vlády. 

Aj keď cena, v podobe kauzy za odmeny právnikom, je ešte stále otvorená. Oslávenkyňu, ktorá má hodnotu 800 miliónov eur, čaká po 25 rokoch generálna oprava. Generálna oprava zahŕňa rekonštrukciu 8 turbín vodnej elektrárne a inováciu plavebných komôr za takmer 145 miliónov eur.

"Projekty rozbiehame teraz, ako vodohospodárska výstava a jedna je oprava tých komôr, niektoré sú v havarijnom stave prispeje na to Európska únia, časový horizont záleží to od toho, že kedy skončíme verejné obstarávanie," vysvetlil minister životného prostredia László Sólymos. 

Vláda dnes rozhodla aj o zaradení ďalších 169 lokalít do európskej sústavy chránených území NATURA 2000, schváliť to musí ešte Európska komisia.

Členov vlády po hodinovom rokovaní čakal na Dunaji Kriváň. Okrem výletnej plavby sa na tejto lodi aj naobedovali.

Najčítanejšie správy