Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V troch materských školách a na jednej základnej škole sa objavila žltačka
Zdielať na

V troch materských školách a na jednej základnej škole sa objavila žltačka

BRATISLAVA / Bratislavskí hygienici hlásia štyri prípady výskytu vírusovej hepatitídy typu A v predškolských a školských zariadeniach. Vykonali tam preventívne opatrenia a vyšetrenia ďalších detí, u ktorých sa zatiaľ žiadne ďalšie ochorenie nepotvrdilo.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa vírusová hepatitída typu A, takzvaná choroba špinavých rúk, vyskytla v troch bratislavských škôlkach a v jednej základnej škole vo Svätom Jure. "V týchto materských školách a na základnej škole boli nariadené preventívne opatrenia. Bolo treba zabezpečiť, aby sa vykonala dôkladná dezinfekcia," uviedla Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. 

V každej škole išlo o jeden potvrdený prípad a na základnej škole išlo o súrodencov. "Osobám označeným ako kontakty bolo nariadené, aby navštívili svojho ošetrujúceho lekára a podrobili sa vyšetreniam, ktoré spočívali v odobratí krvi a prípadne sa dať zaočkovať," doplnila Nosálová. 

Podľa lekárky sa ochorenie môže a nemusí prejaviť žltým sfarbením pokožky. Infikovaný môže mať prejavy ako pri chrípke, a to zvýšená teplota, bolesti hlavy, nevoľnosť či zvracanie. Podľa lekárky stačí diéta a kľud na lôžku "Ochorenie spontánne ustúpi. Hepatitída A nezanecháva chronické alebo trvalé následky, alebo poškodenie pečene," uviedla Jana Kosnáčová z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. 

Vo všeobecnosti ale regionálny úrad hovorí o zvýšenom počte vírusovej hepatitídy typu A v Bratislavskom kraji. "V roku 2016 máme evidovaných 70 prípadov a do tohto roka, do 41. týždňa vykazujeme 119 prípadov tohto ochorenia v rámci Bratislavského kraja," tvrdí Nosálová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy