Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Liberálka a moslimka. Chce zaviesť zmenu vo svete, v ktorom vládnu muži
Zdielať na

Liberálka a moslimka. Chce zaviesť zmenu vo svete, v ktorom vládnu muži

BRATISLAVA / Seyran Ates je liberálka, je to feministka, právnička a ľudskoprávna aktivistka. Bez policajného sprievodu sa ale už nepohne viac ako desať rokov. Vyhrážajú sa jej totiž smrťou. Prečo? Ako veriaca moslimka sa opovážila zmeniť pravidlá v náboženstvo, v ktorom už stáročia rozhodujú len muži.

"V Berlíne som otvorila liberálnu mešitu. Muži a ženy sa tam modlia spolu. Ženy môžu, ale nemusia mať pokryté hlavy, smú viesť modlitbu, ženy imámky môžu zvolávať veriacich. U nás sú vítané aj LGBT osoby," povedala Seyran, ktorá podľa vlastných slov vedela do čoho ide. Tvrdí, že liberálna mešita je len jej snaha reformovať islam. 

Islamológ z Katedry porovnávacej religionistiky Attila Kovács uviedol: "Aj v iných náboženstvách to bolo vítané s nedôverou a občas agresívne, podobné bolo keď sa objavili v židovstve rabínky. Dodnes sa s tým niektorí nevedia zmieriť." Podľa Seyran ale v Európe narastá islamský teror a islamizmus. "Ide o veľmi dobre organizovaných zločincov, ktorí sú nábožensky orientovaní radikáli," uviedla. 

Seyran prišla do Bratislavy hovoriť o boji proti každej, nielen radikálne islamistickej podobe extrémizmu spolu s ústavným právnikom Sebastianom Reimerom. "Ten, kto chce odstrániť základné práva, je extrémista. Vytvorili sme jednotnú definíciu extrémizmu, s 27 príkladmi, ako napríklad hate speech, začína sa to totiž slovami, pokračuje činmi a končí teroristickými činmi. Táto definícia extrémizmu je úplne neutrálna - je jedno, aké má človek politické, náboženské či etnické zázemie," povedal Reimer. 

Prevenciou proti extrémizmu

Celoeurópska občianska iniciatíva proti extrémizmu si dala odvážny cieľ - do budúceho leta chce vyzbierať milión podpisov v aspoň siedmich členských krajinách únie. Vychádza z občianskeho, nie trestného práva. Nejde teda o zatváranie ľudí do väzenia. Snaží sa obmedziť financovanie extrémizmu a pôsobiť preventívne - extrémisti by napríklad nemohli vyučovať na školách ani zastávať verejné funkcie s rozhodovacou mocou.

Známe zdroje financovania islamistického terorizmu sú Katar, Turecko, Saudská Arábia či Kuvajt. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy