Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obyvatelia obce Vydrany sú zdesení z pozvánky, ktorú poslala miestna farárka
Zdielať na

Obyvatelia obce Vydrany sú zdesení z pozvánky, ktorú poslala miestna farárka

VYDRANY / Do záhrady fary vo Vydranoch (okr. Dunajská Streda) má 29. októbra pribudnúť busta Miklóša Horthyho. Má to byť vôbec prvá podobizeň tohto kontroverzného maďarského politika na Slovensku. Poslanci so starostom už pripravujú na pondelok memorandum o dištancovaní sa od tohto kroku.

Pozvánku na slávnostné odhalenie sochy tohto politika, ktorý bol do roku 1944 regentom Maďarska, vytvorila na sociálnej sieti miestna farárka reformovanej cirkvi. Za jeho vlády bolo z Maďarska deportovaných 600 tisíc židov do koncentračných táborov. Protirečivej postave maďarských dejín chce cirkevný zbor vo Vydranoch odhaliť bustu pri príležitosti 60. výročia jeho úmrtia.

Informácia o novej soche v cirkevnej záhrade rozdelila dedinu. Zástupcovia miestnej reformovanej cirkvi si zatiaľ nedali námahu informovať o podujatí ani predstaviteľov obce. "Nikde zákon nekáže, aby to oznamovali starostovi, ale sa jedná o dve verejné inštitúcie, ktoré by mali spolu komunikovať," myslí si starosta obce Ladislav Balódy.

Presbyteri a farárka do dnešného dňa stavbu, aj keď na cirkevnom pozemku, obci neohlásili. Stavebný zákon im to ale nariaďuje.

Biskup reformovanej cirkvi uviedol, že sa o udalosti dozvedel len z médií. V súvislosti s ním pripravujú vyhlásenie, zverejniť ho chcú v najbližších dňoch. Farárka sa k situácii nevyjadrila. Podľa jej manžela sa vyjadrí v deň, kedy budú bustu osádzať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy