Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Financovanie sociálnych zariadení deväť rokov stagnuje. Richter chystá novelu
Zdielať na

Financovanie sociálnych zariadení deväť rokov stagnuje. Richter chystá novelu

BRATISLAVA / Slovensko pripravuje veľkú novelu zákona o sociálnych službách. Dotkne sa existenčne aj zariadení, ktoré sa starajú o ťažko postihnuté deti. Po dlhých rokoch vláda cez ministra Richtera komunikuje znenie zákona aj so zástupcami neštátnych zariadení, ktoré starostlivosť ľuďom poskytujú. Má priniesť nový spôsob ich financovania z čoho majú obavy. Zatiaľ ich najzásadnejšie požiadavky stále nemajú s ministrom dohodnuté.

Jana sa už 23 rokov 24 hodín denne stará o svoju Dominiku. Ťažko postihnutú dcéru trikrát do týždňa na pár hodín môže priniesť do domova sociálnych služieb. V neštátnom zariadení s dievčaťom špecialisti rehabilitujú, cvičia, a mama zatiaľ môže vybaviť to, čo potrebuje alebo si chvíľu, bez dcérky, oddýchnuť.

"Jej to dáva to, že je mimo domova. To je veľké plus, že sa môže socializovať so svojimi rovesníkmi. Bez tohoto zariadenia by sme asi boli zatvorené doma," hovorí mama postihnutej Dominiky, Jana Šemberová. 

Zariadenie riadi Ildikó Popálená, ktorá spolu s ďalšími prevádzkovateľmi neštátnych zariadení každý deň sleduje, akú novelu zákona o sociálnych služieb definitívne schváli vláda.

"Máme obavy z toho, že novela navrhuje zmenu financovania, ktorá by nebola problémom, keby tie finančné prostriedky boli aspoň na tej úrovni ako doteraz a nie nižšie. Financovanie už vyše desať rokov stagnuje, je na rovnakej úrovni a pritom mzdové náklady sa z roka na rok menia. Situácia je dosť zlá," tvrdí riaditeľka združenia Nezábudka Ildikó Popálená.

Priamo s vládou k novele zákona o sociálnych služieb intenzívne vyjednáva Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb. Ako tak, úspešne.

Richter chce ešte rokovať

"Úspech je zvýšenie príspevku pre odkázaných ľudí v dlhodobých službách, pretože zvýšenie nebolo deväť rokov," hovorí Anna Ghannamová z Platformy za spravodlivé financovanie sociálnych služieb. 

Z ich požiadaviek, ktoré pre vládu majú zásah do rozpočtu chcú, aby Richter našiel len pre neštátne zariadenia necelých 9 miliónov eur, na ktoré vláda podľa nich určite má.

"Teraz otvárame opäť tie veci, ktorých sme sa vzdali, keďže valorizácie je vraj nepriechodná a chceme, aby bola posilnená aj krízová intervencia ambulantnej služby, pretože ľudia, ktorí sú v núdzi, potrebujú pomoc a na nich nemáme dostatok prostriedkov," tvrdí Ghannamová.

Podľa opozičnej poslankyne, ktoré je dlhé roky špecialistkou pre sociálne služby, pripravovaná novela zákona o sociálnych službách, neprináša systémové zmeny.

"Podľa mňa zavádza len valorizáciu príspevku a to len v určitých sociálnych službách. Ak tam dávame ženy, ktoré sa ocitnú bez bývania na ulici, tak týmto poskytovateľom vôbec nepomôže," doplnila poslankyňa OĽaNO Soňa Gaborčáková. 

Richter tvrdí, že všetko je otvorené a chce o novele ešte rokovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy