Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odborná starostlivosť pre deti s ťažkými chorobami stále nedosahuje svetovú úroveň
Zdielať na

Odborná starostlivosť pre deti s ťažkými chorobami stále nedosahuje svetovú úroveň

BRATISLAVA / Už 15 rokov pomáha nezisková organizácia Plamienok rodičom, ktorých deti trpia život limitujúcou alebo ohrozujúcou chorobou. Paliatívna starostlivosť je však napriek tomu na Slovensku oveľa menej diskutovanou témou ako napríklad eutanázia dospelých.

Vďaka detským domácim hospicom v Bratislave, v Košiciach, v Nitre a v Banskej Bystrici môžu odborníci poskytnúť domácu paliatívnu starostlivosť na takmer 90 percentách Slovenska. "Naozaj si neviem predstaviť ako by náš život vyzeral, keby sme boli v nemocnici," uviedla Lívia Kadárová, matka dieťaťa s takýmto ochorením. 

U nás nie je rozvinutá koncepcia domácej detskej palitívne starostlivosti, nie je vytvorený ani systém vzdelávania pre pediatrov či špecialistov v tejto oblasti. "Nemáme vytvorené žiadne štandardy, inak povedané aké služby tieto deti a rodiny potrebujú," povedala lekárka a riaditeľka Plamienka Mária Jasenková. 

Pred Plamienkom teda stojí aj po 15 rokoch fungovania poriadna výzva - dostať paliatívnu starostlivosť na takú úroveň ako napríklad vo Veľkej Británii. Hlavné je, aby sa rodičia o paliatívnej starostlivosti nemuseli rozhodovať na základe svojich možností, ale potrieb svojho dieťaťa. 

V prípade zvládania smútku zo straty súrodenca či rodiča a v prípade dospelých smútku zo straty detí ponúka pomoc jedine centrum smútkovej terapie Plamienok. Je kruté hovoriť v súvislosti s touto témou o peniazoch, no pravdou je, že aj v tomto smere podpora takejto neziskovej organizácie poriadne zaostáva za zahraničím. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy