Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Keď vás uštipne had, zachovajte pokoj. Odsávanie jedu je mýtus
Zdielať na

Keď vás uštipne had, zachovajte pokoj. Odsávanie jedu je mýtus

TURČIANSKE TEPLICE / Život 23-ročného Martina v stredu večer visel na vlásku. Uhryzoval ho jedovatý had. Mladý chovateľ a nadšenec hadov ale sérum doma nemal. Protijed museli priviesť až z Nemecka.

Had uhryzol Martina počas kŕmenia. Jeho otec, ktorý je veterinárny lekár, okamžite zalarmoval záchranárov. Personál nemocnice začal okamžite zháňať sérum, ktoré dorazilo, ale až z Nemecka. Po aplikácii séra sa Martinov stav zlepšil. Podľa všetkého ho uhryzoval exotický, nápadne sfarbený Štrkáčovec bieloústy. 

Čo robiť, keď vás uhryzne had?

V prvom rade musíte zachovať pokoj. "Akákoľvek panika a stres ovplyvňuje reakciu, ktorá bude nasledovať. Keď sa zvýši krvný tlak, jed sa dostáva do kardiovaskulárneho systému oveľa rýchlejšie," uviedla Monika Benkovská z bratislavskej ZOO. Ranu netreba zarezávať ani neodsávať jed. "Maximálne zabandážovať. Odporúčajú sa elastické bandáže, ale nie príliš tesne," pokračuje ďalej Benkovská. 

Ak ide o jedovatého hada, je potrebné zavolať rýchlu záchrannú službu a uviesť ako k uhryznutiu došlo a o aký druh jedovatého hada ide. "Ideálne je uviesť latinský názov, pretože sa stáva, že zle identifikujú druh," upozorňuje zoologička. 

Na Slovensku séra nemáme

V prípade exotického druhu hada, ku ktorému dochádza málo, sa vyhľadáva medzinárodná spolupráca. "Na Slovensku je takých prípadov málo. Tieto antidotá majú krátku expiračnú dobu, okolo troch mesiacov a sú veľmi nákladné na uschovnenie. Aj výroba takýchto sér je finančne nákladná, takže sa to v konečnom dôsledku veľmi neoplatí," vysvetľuje Benkovská. 

Reakcia sa môže prejaviť malátnosťou, nevoľnosťou až zvracaním, prípadne hnačiek. Na Slovensku žije jeden druh jedovatého hada, a to Vretenica severná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy