Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico chce úrad na ochranu verejného záujmu. Má chrániť ľudí bojujúcich proti korupcii
Zdielať na

Fico chce úrad na ochranu verejného záujmu. Má chrániť ľudí bojujúcich proti korupcii

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na Slovensku sa pripravuje zriadenie úradu na ochranu verejného záujmu, ktorého cieľom bude ochrana ľudí, ktorí budú bojovať proti korupcii poskytovaním kvalitných informácií.

Robert Fico na pôde protikorupčnej akadémie spomenul dva nové momenty v slovenskom boji proti korupcii. Čoskoro by mal vzniknúť Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý by mal chrániť aj ohlasovateľov korupcie. Hovoril aj o novom ústavnom zákone o pôvode majetku.

"Ten by presunul dôkazové bremeno na osobu, ktorá nevie vysvetliť pôvod svojho majetku," vyhlásil Fico. 

Analytik organizácie Fair play súhlasí, že je potrebné zlepšiť ochranu ľudí, ktorí majú odvahu nahlásiť úradom korupciu.

"Slovenská prax doterajšia ukazuje, že ochrana whistleblowerov funguje len na papieri. Je mnoho prípadov takýchto odvážnych ľudí, ktorí napriek dobrej vôli dopadli zle a to pôsobí na ostatných ľudí odstrašujúco," myslí si analytik Aliancie Fair Play Pavol Lacko. 

Samotná zmena zákona či vznik úradu ale vraj nie je riešením. Ruka v ruke s tým musí ísť aj niečo iné.

"Funkčná polícia a prokuratúra, ktorá dáva pocit ľuďom, že spravodlivosť tu je pre všetkých a nie iba pre "malé ryby" a "veľké ryby" sa nemusia ničoho báť," tvrdí Lacko. 

"Polícia je jedna z vecí, to sme sa už dohodli. Najmä v otázkach etiky, Nebudeme ich školiť o tom, ako dokazovať korupciu, ale zásady integrity," povedal aj Peter Kovařík, riaditeľ odboru korupcie Úradu vlády SR. 

Medzinárodná akadémia neďaleko Viedne už mala poslucháčov aj zo Slovenska, teraz ale jej dekan dal Slovensku špeciálnu ponuku.

"Ponúkol Slovenskej republike možnosť pre dvoch ľudí, ktoré by bez zaplatenie školného mohli absolvovať dva školné pobyty, získanie titulu Master," informoval slovenský premiér. 

Premiér vraj už vyčlenil peniaze na tohtoročné náklady protikorupčného tréningu.

"200 tisíc eur, ktoré chceme využiť na tréning v oblasti súdnictva, zdravotníctva... verejné obstarávanie...," doplnil Fico. 

Dekan nechcel komentovať konkrétne slovenské prípady korupcie. Vravel, že krajina bez korupcie neexistuje, a že politická vôľa a ochota sú základom toho, aby sa veci menili k lepšiemu.

"Musíme byť naozaj úprimní a uvedomiť si, že ak by sme mali sedieť za rokovacím stolom len s krajinami, kde nie je korupcia, miestnosť by zostala prázdna. Na svete neexistuje jediná krajina úplne bez korupcie," povedal Martin Kreutner, dekan Akadémie na boj proti korupcii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy