Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Anonym poslal ďalšie dokumenty z daňových kontrol Kiskovej firmy
Zdielať na

Anonym poslal ďalšie dokumenty z daňových kontrol Kiskovej firmy

BRATISLAVA / Krátko na to, čo prezident Andrej Kiska odcestoval na pracovnú cestu do New Yorku, anonymný odosielateľ poslal do médií ďalšie dokumenty z daňových kontrol jeho firmy. Zverejnenie týchto informácií je porušením daňového tajomstva. Odosielateľ je rovnaký ako v ostatných dvoch prípadoch a nazýva sa nespokojným účtovníkom. Upozorňuje nato, že firma prezidenta Kisku vraj chcela štát obrať na dani z príjmov a poukazuje na nadmerný odpočet DPH.

Anonym tvrdí, že prezidentova firma KTAG sa v roku 2014 pokúsila o nezákonný odpočet dane vo výške viac ako 155 tisíc eur. "Neoprávnene si uplatnil nadmerný odpočet vo výške 146 307 eur (teda túto sumu chcel od štátu) a ešte si aj neoprávnene znížil aj vlastnú daňovú povinnosť o 9 227 eur (túto sumu mal štátu zaplatiť)," píše v liste anonym. Podľa anonymného udania tak urobil na základe faktúr za tovary a služby, ktoré nesúviseli s predmetom podnikania firmy KTAG. Anonym Kisku obviňuje z toho, že si chcel niektoré náklady na kampaň preplatiť z peňazí daňových poplatníkov.

Podľa účtovníčky sa to však jednoznačne povedať nedá. "Žiadny občan nedržal v rukách fyzicky tie doklady. Tie držala daňová kontrola a ako ich vyhodnotila je jej rozhodnutie, my o tom môžeme len fabulovať," povedala účtovná poradkyňa Lucia Gašpieriková. Prezident Andrej Kiska sa počas pracovnej cesty v USA k anonymu vyjadrovať nechce. Jeho hovorca však zdôraznil, že platia všetky jeho doterajšie vyjadrenia. "Prezident Andrej Kiska považuje za neprijateľné, aby sa v politickom boji zneužívali dokumenty finančnej správy," povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy