Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
E-Health čaká na štart. Opozícia tvrdí, že je stále nereálny
Zdielať na

E-Health čaká na štart. Opozícia tvrdí, že je stále nereálny

BRATISLAVA / Spustenie elektronického zdravotníctva - eHealth k prvému januáru je otázne. Tvrdia tak aspoň opoziční poslanci strany OĽaNO, ktorí v utorok v Národnom centre zdravotníckych informácii vykonali poslanecký prieskum. Podľa Alana Suchánka, softwér nie je finálny, IT firmy nemajú zaplatené a lekári by za softwér mali platiť zhruba 300 eur, čo je v praxi nereálne. Minister tvrdí presný opak.

Vedenie národného centra zdravotníckych informácii spolu s vedením IT firiem v utorok viac ako štyri hodiny odpovedali na otázky piatich opozičných poslancov "Viete ten softwer ešte nemá finálnu verziu, ak aj bude musí to celé nahodiť do systému a NCZI to musí odkontrolovať tam je lehota 90 dní," vysvetľuje Marek Krajčí, poslanec OĽaNO. 

Až potom sa začne s inštaláciou v zdravotníckych zariadeniach. "Oni majú formát, ktorý lekári nepríjmu, nie je tam text, budú s tým problémy. Veľké. A kde je ešte vyškolenie personálu? To sa do januára nestihne, neexistuj," dodáva Krajčí.

Poslancom sa navyše vedenie IT firiem posťažovalo, že za svoju prácu dosiaľ zaplatené nedostali. "Hovorili, že to nemajú zaplatené a ani nevedia, kedy a kto im zaplatí. Čo sa týka lekárov, tí si majú softwér zaobstarať, nie je to doriešené," uviedol poslanec Alan Suchánek. 

Vedenie Národneho centra zdravotníckych informácii ale súčasný stav nehodnotí až tak negatívne. Priznáva, že softwér sa dolaďuje, stále je vraj dosť času a do januára všetko stihnú. "Ubezpečujeme všetkých, že k prvému januáru budú všetky ústavné nemocnice zapojené do e-zdravotníctva a tiež časť ambulantných lekárov. U nich to ale samozrejme bude postupné," vysvetľuje hovorkyňa NCZI Soňa Valašíková.

"Nepáči sa mi, že kolegovia šíria dezinformácie. Všetko je v poriadku na všetkom sa pracuje, všetko sa stíha," dodáva minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Zmienka o elektronickom zdravotníctve, kedy pacient navštívi lekára bez papierovej zdravotnej karty, odíde bez papierového receptu a lekár prostredníctvom monitoru spozná históriu i súčasný zdravotný stav pacienta, aj to aké lieky mu v lekárni vydali, sa objavila už v roku 2008 a odvtedy sa konečný termín stále odsúval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy