Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Onkologickí pacienti na pokraji chudoby. Odborníci vyzývajú na zmenu
Zdielať na

Onkologickí pacienti na pokraji chudoby. Odborníci vyzývajú na zmenu

BRATISLAVA / Prepojenie zdravotnej starostlivosti so sociálnym systémom pri onkologických pacientoch treba zmeniť. Prax ukazuje, že títo pacienti sa často ocitnú na pokraji chudoby. Odborná lekárska obec a pacientské združenia vyčíslili štátu náklady na jedného onkopacienta. Taktiež uviedli príklad, ako na jednom onkologickom pacientovi peniaze ušetriť, nie ale na úkor jeho potrieb.Riešením by mal byť plošný finančný príspevok.

Mnohopočetný myelom je druhým najčastejším typom rakoviny krvi. Výskyt u slovenských pacientov každým rokom rastie. "U nás sa ročne diagnostikuje okolo 170 až 270 prípadov hlavne u starších ľudí. Prejavuje sa niekedy bolesťami chrbta alebo zlomeninou alebo zlyhaním obličiek," uviedol onkológ z Národného onkologického ústavu v Bratislave Ľuboš Drgoňa.

Pre nedostatok dát to nebolo jednoduché, ale odborníci po prvýkrát vyčíslili finančné náklady na liečbu pacienta s mnohopočerným myelomom.

Náklady na liečbu za prvých dvanásť mesiacov terapie:

Diagnostika - 2 385,90 eur
Špeciálne zákroky (transplantácia kostnej drene) - 17 855,72 eur
Hospitalizácia 7 649 eur
Celková terapia - 41 742,69 eur

Nepriame náklady na liečbu:

Náklady spôsobené práceneschopnosťou - 2 813,28 eur
Náklady spojené s invaliditou - 0 (nárok vzniká po 12 mesiacoch)
Straty na daniach a odvodoch - 2 542,32
Náklady spojené so stratou pracovnej produktivity, predčasné úmrtie - 128 179 eur
Spolu nepriame náklady 133 534,60 eur

Kým pacienta zdiagnostikujú a začne s terapiou, PN-ku vyčerpá na maximum. Na invalidný dôchodok má nárok až po 12 mesiacoch a rovnako až po 12 mesiacoch môže požiadať o príspevok na mobilitu či diétne stravovanie. Mnohí pacienti sa pre chorobu ocitnú na hranici chudoby. "Peniaze dávame len na kompenzáciu následkov, ktoré sú trvalé. Predpokladá sa, že budú trvať aspoň dvanásť mesiacov. Lenže počas liečby máte krátkodobé problémy," uviedla Katarína Fedorová, členka Občianskeho združenia Hematologický pacient.

"Zákon o kompenzáciách definuje aj túto stránku a hovorí, že funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností a duševných schopností fyzickej osoby, bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Pacientske organizácie ako i lekárska odborná obec navrhujú viacero odporúčaní ako prepojiť zdravotnú starostlivosť so sociálnym systémom. Logicky ak má pacient počas chemoterapie špeciálny stravovací režim a nemá naňho peniaze, slabne.

Lekár mu predpíše nutričné nápoje, ale v konečnom dôsledku štát zaplatí za zhoršenie zdravotného stavu viac ako by mu mesačne prispel pár eurami na diétnu stravu. Rovnako je to s príspevkom na mobilitu. "Každé takéto rozhodnutie vyžaduje najskôr dlhé analýzy. Bola tu diskusia, či by plošný príspevok nebol výhodnejší pre štát," doplnil onkológ Ľuboš Drgoňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy