Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na slovensko-ukrajinskej hranici chcú otvoriť nový hraničný priechod
Zdielať na

Na slovensko-ukrajinskej hranici chcú otvoriť nový hraničný priechod

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Bude to zbytočná diera do schengenskej hranice alebo pôjde o obrovskú pomoc pre chudobný región na východe Slovenska? Hovoríme o novom hraničnom priechode na slovensko-ukrajinskej hranici. O jeho zriadení budú už čoskoro rozhodovať členovia medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. My sme sa boli pozrieť priamo na miesto, kde by mal vzniknúť. A zisťovali sme, čo ponúka ukrajinská strana Slovákom a prečo by mali prísť Ukrajinci k nám.

Obec Ulič je vzdialená približne jeden kilometer od slovensko- ukrajinskej hranice. "Turisti tu prichádzajú a každým rokom je ich viac. Ukrajina ich strašne láka. Ale cestovať autom do Uble nejakých 52 kilometrov autom a tam čakať niekoľko hodín pri ceste tam alebo späť, tak to ich až tak neláka," hovorí starosta Uliča Ján Holinka.

Obce Ulič a Zabroď sú od seba vzdialené len zhruba dva kilometre. No ľudia z Uličskej doliny musia na Ukrajinu cestovať viac ako 50 kilometrov cez hraničný priechod v Ubli.

Rozvoj cestovného ruchu

"Pre nás by bolo dobré, ak by sa podarilo vytvoriť aspoň malý hraničný priechod, pre peších a cykloturistov, ktorý by nám veľmi pomohol v rozvoji regiónu," dodáva starosta Ján Holinka. Ako uviedol pre TV JOJ hovorca ministerstva zahraničia Petar Lazarov, Úrad hraničnej a cudzineckej polície je v tomto prípade pripravený odborne spolupracovať.

Prepojenie regiónov by zlepšilo rozvoj cestovného ruchu na oboch stranách. "Napríklad na druhej strane je obec Zabroď, kde je motokrosová trať, kde sú lyžiarske vleky. Možno by sa zvýšilo aj kultúrne a športové vyžitie našich ľudí a možno aj za menej peňazí, ako je to na Slovensku," dodáva starosta Uliča.

Rozhodnutie už čoskoro

Napríklad v neďalekej obci Perečín môžu turisti ochutnať miestnu špecialitu - žabie stehienka. Historické mesto Užhorod zasa láka nielen na lacné nákupy no ponúka napríklad aj pohľad na najdlhšiu lipovú alej v Európe. V meste sa tiež pravidelne koná množstvo zaujímavých akcií a koncertov.

Okrem toho sú na oboch stranách hranice národné parky- naše Karpatské bukové pralesy či drevené kostolíky lákajú turistov z celého sveta.

Medzivládna komisia pre cezhraničnú spoluprácu bude o zriadení nového hraničného priechodu medzi Uličom a ukrajinskou obcou Zabroď rozhodovať už o pár týždňov. "Táto otázka je stále otvorená a určite bude diskutovaná aj na najbližšom zasadnutí, ktoré by sa malo konať v novembri tohto roka," dodala riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy