Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nálepky STK a TK. Ak ste menili sklo, musíte si ich doplniť
Zdielať na

Nálepky STK a TK. Ak ste menili sklo, musíte si ich doplniť

BRATISLAVA / Žena si kúpila ojazdené auto. Neskoro si všimla, že jej chýbajú nálepky z technickej a emisnej kontroly. Zisťovali sme, či je majiteľ vozidla povinný ich na aute mať.

"Máte niekto skúsenosť s dokúpením nálepok na čelné sklo? Kúpila som si auto a bolo na ňom menené čelné sklo, nálepky tam nie sú. Viete mi niekto povedať cenu a kde ich kúpim?"

Mechanici v servise po výmene čelného skla neprelepili nálepky o stále platnej technickej a emisnej kontrole na nové čelné sklo. Majiteľke auta tak zostali len kartičky o absolvovaní tejto kontroly. Ak majiteľovi chýba nálepka, alebo kartička o absolvovaní kontroly je povinný si chýbajúcu časť doplniť.

Stačí pritom ísť do strediska kontroly a tam absolvovať len takzvaný administratívny úkon. "Prevádzkovateľ vozidla je povinný bez vyzvania na vlastné náklady podrobiť vozidlo technickej kontrole administratívnej a emisnej kontrole administratívnej," Zuzana Vicianová z odboru komunikácia ministerstva dopravy. Majiteľ vozidla môže túto kontrolu vykonať v ktorejkoľvek stanici technickej kontroly a v ktoromkoľvek pracovisku emisnej kontroly.

"Kde zistia či sa jedná o to konkrétne vozidlo, porovnajú VIN číslo a vydajú doklady o administratívnej kontrole," povedal Igor Dolanský, dopravný konzultant. Čo sa týka ceny za vykonanie kontroly, jej výšku štát neurčuje, čo znamená, že sa v každej stanici môžu líšiť. V priemere by sa mali pohybovať do desať eur za technickú a rovnako aj za emisnú kontrolu.

"Pri výmene čelného skla po vykonaní TK administratívnej a EK administratívnej budú vydané nové doklady vrátane kontrolnej nálepky," hovorí Vicianová. Iná situácia, a to pri výmene evidenčného čísla vozidla, pri jeho predaji, nie je potrebné absolvovať dokonca ani administratívnu kontrolu. Platia tie nálepky a kartičky, ktoré zostanú po predchádzajúcom majiteľovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy