Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podnikateľ má spor s vlastnou účtovníčkou. Daňový úrad to nezaujíma
Zdielať na

Podnikateľ má spor s vlastnou účtovníčkou. Daňový úrad to nezaujíma

BRATISLAVA / Predstavte si, že svojej účtovníčke pošlete všetky svoje doklady aby vám vyhotovila daňové priznanie a ona tvrdí, že vaše doklady nemá. Keď sa s ňou pokúšate spojiť, nedvíha telefón. Pán Jaroslav tvrdí, že presne takúto nepríjemnú skúsenosť má. Daňový úrad mu teraz hrozí pokutami.

Podnikateľ Jaroslav sa podľa vlastných slov cíti ako rukojemník. Tvrdí, že doklady a faktúry zo svojho podnikania v dvoch firmách pravidelne posiela svojej účtovníčke. Na daňovom úrade však zažil nepríjemné prekvapenie, keď zistil, že jeho účtovníčka za rok 2016 za neho nepodala daňové priznanie.

"Pomaly ma tam museli kriesiť, keď som zistil, źe to nebolo podané, hoci som zaplatil," hovorí podnikateľ Jaroslav Baran. 

Televízii JOJ sa s účtovníčkou podarilo spojiť, na kameru hovoriť nechcela, no tvrdí, že daňové priznanie nepodala, pretože od Jaroslava nemala potrebné doklady.

"Je to klamstvo, keby nemala doklady, nemohla by mi vyrátať základ dane a sumu, ktorú mám zaplatiť a mám to v maily," tvrdí podnikateľ. 

Odovzdal alebo neodovzdal? Daňové doklady nie sú len hŕba papierov a keď medzi účtovníčkou a klientom neexistuje dôvera, je potrebné sa poistiť.

Špecialistka na účtovné záležitosti odporúča preberanie každého dokladu vždy podpísať.

"Spísať každý bloček a podpisom zabezpečiť, že klient aj účtovníčka sú krytí," hovorí odborníka Lucia Gašpieriková. 

Daňový úrad totiž zaujíma iba jediné - podanie daňového priznania na čas, a v tomto prípade to bude Jaroslav, kto bude doplácať.

Hoci by mal Jaroslav podať daňové priznanie čo najskôr, tvrdí, že jeho účtovníčka stále zadržiava všetky jeho doklady. Preto sa obrátil na políciu.

"Napísala mi, zastav sa po 4.9. budeš mať doklady pripravené, doteraz tak neurobila a ja som podal trestné oznámenie," reaguje Jaroslav Baran. 

Aj vzťah medzi účtovníkom a klientom je obchod, preto by nikdy nemal fungovať bez riadnej zmluvy, najmä ak účtovníkovi zverujete celý svoj majetok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy