Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci chcú zmeniť fungovanie ÚPN. Odborníci hovoria o čistkách a normalizácii
Zdielať na

Poslanci chcú zmeniť fungovanie ÚPN. Odborníci hovoria o čistkách a normalizácii

BRATISLAVA / Ústav pamäti národa si robí prácu tak, ako má a práve preto leží koalícii v žalúdku, hovorí jeho šéf Ondrej Krajňák. Most-Híd sa na poslednú chvíľu snaží získať podporu pre pozmeňujúci návrh, ktorý by mal radikálny zákon obrúsiť.

Ústav pamäti národa (ÚPN) tak, ako ho poznáme dnes, bude už možno čoskoro minulosťou. V stredu o ňom budú rozhodovať poslanci a nie je vylúčené, že po hlasovaní tam nezostane kameň na kameni.

"Skutočným dôvodom je to, že ústav sa zodpovedne venoval úlohám, ktoré mu boli zverené. Je to kauza Babiš, Hudzovič, návrh na odobratie výsluhových dôchodkov eštebákom," hovorí riaditeľ ústavu Ondrej Krajňák. 

Takto vidí snahu zmeniť zákon o Ústave pamäti národa jeho súčasný šéf Ondrej Krajňák. Ak návrh, na ktorom záleží predovšetkým národniarom, prejde v navrhovanej podobe, už o mesiac skončí vo funkcii. Predkladatelia zákona tvrdia, že chcú ústav odpolitizovať, kritici hovoria o čistkách.

"Rozbil všetko, čo sa tam rozbiť dalo. Ten ústav nefunguje, je to katastrofa, politizuje v mene jednej politickej strany a myslí si, že opozícia ho zachráni," myslí si poslanec SNS Anton Hrnko. 

"Neschopnosť vzájomnej komunikácie, to nám prekáža, ale nechcem hovoriť, že niekto je lepší, horší," hovorí Hrnkom kolega zo strany Jaroslav Paška.

Politická nezávislosť? 

"Tento zákon je len o tom, aby Krajňák prestal byť šéfom správnej rady," bráni súčasného šéfa ústavu opozičný poslanec Ondrej Dostál. 

Ondrej Krajňák vlani prepustil historika Martina Lacka, ktorý teraz otvorene pracuje pre Kotlebovcov.

"Obávam sa, že v ÚPN nastane normalizácia. Vrátia sa obhajoby slovenského štátu alebo obhajoby komunistického režimu," myslí si Krajňák. 

"Pamätať na to, čo sa stalo za komunistického režimu, je pre budúcnosť Európy nesmierne dôležité. Ústav, ktorý sa tým zaoberá, si musí zachovať politickú nezávislosť," tvrdí Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany. 

Na poslednú chvíľu so zmenami prichádza aj Most Híd. Zo zákona chce vypustiť vetu o Krajňákovom konci. Odvolať by ho mala správna rada, aj to len za určitých podmienok.

Zdá sa, že rozhodovanie o ďalšom osude ÚPN nebude až také jednoznačné. Most Híd už avizoval, že ak neprejde jeho pozmeňujúci návrh, ten pôvodný jednoducho nepodporí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy