Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Deti s kardiologickými chorobami to majú ťažké. Pomôže im nový projekt
Zdielať na

Deti s kardiologickými chorobami to majú ťažké. Pomôže im nový projekt

BRATISLAVA / Boj detí s chorým srdcom o šťastné detstvo je často beh na dlhé trate. Aj po úspešných operáciách totiž nezriedka prichádzajú ďalšie problémy. Pomôcť by mal projekt, ktorý spúšťa nadácia Detského kardiocentra. Čaká naň aj Lucia so svojim Oliverkom. Obaja čelia veľmi ťažkému osudu.

Šesťročný Oliver od narodenia bojoval o život, už podstúpil niekoľko operácií srdca a čaká ho ďalšia. "Ja som oslepla z toho, čiže ja som to nejak nechcela vidieť, tak som to nevidela. Ja som mala tak veľa stresu, že mi praskli cievy v očiach," zdôveruje sa Oliverova mama Lucia. Tá má za sebou 24 operácií, nič už ale nepomohlo. Napriek tomu sa sústredí najmä na Oliverka, ktorý má teraz problémy s jemnou motorikou. "Všetci mi hneď začali, že je dyslektik, dysgrafik, že je nesústredený, až som došla za pani Stupkovou, ktorá mi povedala, že na to, čo si prežil, že je to v poriadku," hovorí Lucia.

Projekt Žijem na plno, výrazne pomôže aj rodičom. Ide ale najmä o deti, ktoré majú za sebou náročné operácie v detskom kardiocentre. Ročne sú to až o stovky malých pacientov a tento počet stále narastá.

Ich vyliečením sa ale problémy nekončia, práve naopak. Veľmi problematické je napríklad zaradenie sa dieťaťa so srdcovou chybou do bežného života, ale aj medzi rovesníkov. "Väčšinou sa jedná o poruchy motoriky, poruchy pozornosti, poruchy reči. Sú to deti, ktoré sú mimoriadne aktívne, ADHD deti," povedala Mária Kadlečíková, správkyňa Nadácie Detského kardiocentra. "Považujú sa za neposlušné, sú označené za nevzdelávateľné, prepadajú už v prvom ročníku ZŠ," dodáva primárka oddelenia OAIM DKC. V dôsledku toho sa život detí a ich rodičov stáva príliš zložitým.

S deťmi, zatiaľ so šestnástimi, vo veku od troch do desať rokov budú pracovať dve špeciálne pedagogičky. A to dvakrát do týždňa v rodinnom prostredí alebo v družine. Forma ich prístupu bude hravá a nenásilná. Jedným z detí bude aj 6-ročný Oliverko. Mohlo by mu to aspoň čiastočne pomôcť vyrovnať sa zdravým deťom a robiť to, čo doteraz veľmi nemohol. "Hrať sa hry, skákať, šantiť a behať," vymenúva svoje predstavy malý Oliver.

Ambasádorkou projektu je speváčka Mária Čírová, ktorá sa snaží pomôcť aj po svojom. Naposledy si ľahla k pacientke v kóme a aspoň jej spievala. "Pre mnohých rodičov tento deň veľa, veľa znamená," hovorí dojatá speváčka.

Projekt sa začína v Bratislavskom kraji, v Topoľčanoch, Leviciach a Senici. Ak sa podarí získať ďalšie finančné prostriedky, pomoc by sa mohla dostať aj k deťom v iných regiónoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy