Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšia evakuácia v Košiciach. Pri upratovaní našli granáty
Zdielať na

Ďalšia evakuácia v Košiciach. Pri upratovaní našli granáty

KOŠICE / V centre mesta zasahovali pyrotechnici. Pri nedeľnom čistení dvora od drevín našli ľudia granáty. Boli ukryté pod koreňmi. Na mieste zasahovali nielen pyrotechnici, ale aj záchranné zložky. Obyvateľov museli evakuovať.

Starú muníciu, dva celé a jeden polorozpradnutý granát, našla obyvateľka bytového domu na Poštovej ulici. Tá totiž aj s ďaľšími susedami čistila dvor od rozličných drevín. Nič netušiaca žena ich vložila do škatule, no zrejme si uvedomila o čo ide, a tak privolala políciu.

"Našli dva granáty. Policajti a pyrotechniky miesto zabezpečili a z obytného domu evakuovali desať ľudí," uviedla Jana Mésarová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach. 

Nikto nevedel v akom stave sa munícia nachádza, preto bolo dôležité eliminovať nebezpečenstvo. Podľa polície ide o granáty maďarskej výroby z roku 1936 - teda z obdobia pred druhou svetovou vojnou. Pyrotechnici muníciu za prísnych bezpečnostných opatrení odviezli na likvidáciu.

Len pred pár dňami pritom pyrotechnici zasahovali aj v neďalekých Bidovciach. Miestny obyvateľ tam počas bagrovania v zemi našiel funkčnú sto kilogramovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Časť dediny evakuovali a bombu zneškodnili vo vojenskom priestore Valaškovce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy