Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Evanjelický kňaz prišiel o prácu pre svoj príhovor na dúhovom pochode
Zdielať na

Evanjelický kňaz prišiel o prácu pre svoj príhovor na dúhovom pochode

BRATISLAVA / Evanjelický teológ dostal zákaz vyučovať na bohosloveckej fakulte preto, že verejne vyjadril podporu párom rovnakého pohlavia. Po jeho príhovore na dúhovom pochode Pride v Bratislave sa tak rozhodol zbor biskupov.

Na tohtoročnom dúhovom pochode Pride v Bratislave vystúpilo niekoľko rečníkov. Evanjelický teológ Ondrej Prostredník prišiel ale pre svoje slová o prácu. "Zbor biskupov nemôže naďalej zatvárať oči nad konaním Ondreja Prostredníka a v zmysle Ústavy Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku čl. 33 odstavec (2) písmeno e) odníma doc. Mgr. Ondrejovi Prostredníkovi, PhD. ako učiteľovi teologických predmetov na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského s platnosťou od 15.9.2017 kanonickú misiu," tak znie stanovisko Zboru biskupov evanjelickej cirkvi. 

Ondrej Prostredník tomuto rozhodnutiu nerozumie. Hovorí, že odhliadnuc od sexuálnej orientácie, podporuje verné súžitie párov. Od evanjelickej cirkvi očakával dialóg aj na zložité témy. Organizátori dúhového pochodu sú z rozhodnutia biskupov sklamaní.

"Je nám nesmierne ľúto, že ešte aj dnes je na Slovensku vyjadrenie ústretového postoja voči LGBTI ľuďom v cirkvi dôvodom na osobnú perzekúciu jeho nositeľov. O to viac si ceníme odvahu pána Ondreja Prostredníka, s ktorou roky prispieva do diskusie o vzťahu cirkvi a LGBTI ľudí. Sme presvedčení, že táto diskusia sa týmto nekončí, ale naopak v budúcnosti sa len zintenzívni."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy