Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čistý deň stále funguje, zverené deti zatiaľ ostanú v zariadení
Zdielať na

Čistý deň stále funguje, zverené deti zatiaľ ostanú v zariadení

BRATISLAVA / Ministerstvo práce sa unáhlilo s vyhlásením v prípade zariadenia Čistý deň. Už pred dvomi týždňami ministerská komisia odporučila problémovému centru pre drogovo závislé deti, odobrať akreditáciu. Ministerstvo sa okamžite po rozhodnutí vyjadrilo, že zruší licenciu Čistému dňu. Zatiaľ však funguje.

"V čo najbližšom čase určite pripravíme rozhodnutie, ktoré zašleme účastníkovi konania a následne bude na ňom, kedy si ho prevezme," uviedla ešte 23. augusta 2017 na tlačovej konferencii hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová. Na následnú otázku, koľko tento proces môže trvať odpovedala, že možno len hodiny.

Lenže, prešli dva týždne a Čistému dňu Richterov úrad akreditáciu stále nezrušil. A ani to tak rýchlo neurobí. Prečo? Zdá sa, že v deň, keď komisia rozhodovala o osude nápravného centra, sa ministerstvo práce ponáhľalo s razantnými vyhláseniami, ktoré ale nemôže len tak ľahko naplniť. Tu je dôvod:

"Vo veci došlo k zmene situácie, keďže 9 dospelých klientov resocializačného strediska Čistý deň požiadalo, aby im v správnom konaní o zrušení akreditácie bolo priznané procesné postavenie účastníka konania. A bolo tak s nimi konané ako s účastníkmi konania so všetkými právami a povinnosťami podľa zákona," uviedol pre TV JOJ hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Čistý deň funguje ako doteraz

Čistý deň počas utorka TV JOJ poskytol vyjadrenie k tomu, v akom režime aktuálne ich zariadenie funguje. Od zasadnutia komisie a Richterových vyjadrení, že zariadenie skončí, sa nič podstatné nestalo. Formálne ani prakticky. "Režim je stabilne rovnaký a taký, ako predtým. Síce, klienti majú informácie z médií, vedia čo sa deje ale pokračujú stále ďalej a nič sa na režime nemení," uviedol riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek.

Čistý deň doteraz nedostal oficiálne rozhodnutie ministerstva v prípade skôr podaného protestu generálnej prokuratúry. Tá odporúčala pre zákonné pochybenia ministerstva pôvodné konanie o zrušení akreditácie Čistého dňa zrušiť.

"V prvom rade očakávam, že ministerstvo môže rozhodnúť o proteste prokurátora takým spôsobom, že mu vyhovie. Ergo, zruší predošlé rozhodnutie a zastaví správne konanie, pretože takto to napísal prokurátor," dodala zakladateľka a právna zástupkyňa Čistého dňa Zuzana Tománeková Miková.

Kedy zrušia akreditáciu?

Preto nové konanie o odobratí akreditácie vníma ako konanie neopodstatnené a právne nepodložené. A čo ak dostanú rozhodnutie o zrušení akreditácie, ako ho budú vnímať? "Keďže sme upozornili správny orgán na to, aby dodržiavali zákon o správnom konaní a nekrátili naše práva tak, ako im to už vytkol prokuratúra v minulosti, tentokrát to nebudeme považovať za jednoduché administratívne pochybenie ale za konanie, ktoré môže naplniť znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov verejných činiteľov," dodala Zuzana Tománeková Miková.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa samozrejme musí týmito žiadosťami zákonne zaoberať a postupovať plne v súlade zo zákonom o správnom konaní," uviedol pre TV JOJ hovorca ministerstva Michal Stuška.

Samotný Čistý deň predpokladá, že k zrušeniu akreditáciu Čistému dňu dôjde zrejme začiatkom budúceho roka. Dovtedy zverené deti ostanú naďalej v ich zariadení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy