Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ústava oslavovala 25 rokov. Do Národnej rady zavítalo množstvo ľudí
Zdielať na

Ústava oslavovala 25 rokov. Do Národnej rady zavítalo množstvo ľudí

BRATISLAVA / Ústava Slovenskej republiky oslavuje 25 rokov. Aj keď už pomerne dávno presiahla hranicu dospelosti, stále patrí medzi jednu z najmladších ústav vôbec. Pri príležitosti jej vzniku otvoril dvere Národnej rady aj jej predseda Andrej Danko. Pre návštevníkov otvorili aj Bratislavský hrad.

"Verím, že pompéznu akciu, ako ju niektorí nazvali, zvládneme, pretože to nie je akcia Andreja Danka, je to akcia, ktorá má všetkým návštevníkom, ktorých očakávame, spríjemniť deň," uviedol deň pred oslavami predseda Národnej rady Andrej Danko. 

Brány Národnej rady SR otvorili pre verejnosť ráno o 08:30. Nádvorie hradu, priestory pred budovou parlamentu, ale aj priestory v nej zaplnili okrem ústavných činiteľov aj zástupy obyvateľov. Okrem tanca a ľudovej hudby tu pre návštevníkov čakali aj atrakcie v podaní silových rezortov.  

Prezident na ústave ocenil najmä to, že dokázala odolať všetkým tlakom na zmenu demokratického režimu, čo podľa neho nie je bežné. Predseda vlády si zaspomínal na okamihy jej prijatia v roku 1992. 

Historik SAV Juraj Marušiak hodnotí našu ústavu pozitívne najmä preto, že ustála pokusy zmeniť ústavný poriadok. "Nepodarilo sa to ani počas mečiarizmu," uviedol Marušiak. Oceňuje napríklad aj to, ako naša ústava vyriešila oblasť ľudských práv.

Výročie však okrem politikov oslavujú aj sudcovia, obzvlášť sudcovia ústavného súdu. Práve počas tohto roka sa pre návštevníkov otvoria aj jeho brány v Košiciach. Počas tohtoročného Dňa otvorených dverí, ktorý sa bude konať 29. septembra bude novému ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu odovzdaná Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky. 

Na historicky prvom Dni otvorených dverí ústavného súdu v roku 2016 zverejnil súd jednotlivé články tejto ilustrovanej ústavy. Tá popri oficiálnej ústave oslávi svoje prvé narodeniny. Určená je pre žiakov základných a stredných škôl, ale aj žiakom stredných škôl, ktorým má slúžiť na vzdelávanie a jej lepšie pochopenie. 

Ústava - základ súverénneho nezávislého štátu

Určite si zapamätajte, že naša ústava má deväť hláv a preambulu. Do platnosti vstúpila 1. januára 1993 v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Upravuje základné práva a slobody, politické práva, práva národnostných menšín a etnických skupín, sociálne, kultúrne, ale aj hospodárske práva, právo na súdnu a právnu ochranu. 

V roku 2012 poslanci napríklad novelou ústavy prišli o trestnoprávnu imunitu. Odvtedy sú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady a za hlasovanie, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy