Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci sa počas sviatku vybrali na nákupy do Rakúska. Na cestách sú zápchy
Zdielať na

Slováci sa počas sviatku vybrali na nákupy do Rakúska. Na cestách sú zápchy

BRATISLAVA / Slováci využili sviatok SNP a vybrali sa na nákupy do susedného Rakúska. Keďže Národná rada prijala na začiatku mája novelu Zákonníka práce, na Slovensku musia obchody zostať počas štátnych sviatkov zatvorené.

Situácia sa opakuje, turistika Slovákov v čase voľna za obchodmi do Rakúska sa dnes prejavila ešte vo väčšej miere. Na prechod cez hranice čakalo obrovské množstvo vodičov, čo spôsobilo veľmi dlhú kolónu až kolaps.

Ľudia prišli do Hainburgu z rôznych regiónov Slovenska. Bola to celá plejáda rôznych miest. Rozhodne nešlo len o Bratislavčanov. Premiestnili aj zo stredu Slovenska.

"U nás sú obchody zatvorené, tak ideme tam, kde sú otvorené," hovorí jedna z návštevníčok rakúskych obchodov. 

Pritom negatívne reakcie na túto novinku pribúdajú zo všetkých strán. Ľudia sa cítia tvrdo obmedzovaní. Nejde totiž len o nákup potravín. Blíži sa školský rok a potrebujú si napríklad, nakúpiť pre deti a u nás nemajú kde, a zajtra sú už v práci.

Vládne nespokojnosť 

Parkoviská pred rakúskymi obchodmi boli plné, prevládali na nich naše značky. Nakupovať sem pritom prišli Slováci v rôznych vekových kategóriách, rodiny s malými deťmi, staršie páry, ale aj mladí ľudia. V košíkoch mali potraviny a rozličný tovar.

Okrem toho táto novinka má aj iný rozmer. Straty našich majiteľov obchodov a veľké zisky u susedov.

"Koľko miliónov eur odišlo aj dneska z toho Slovenska, pretože ľudia zo západného Slovenska sú tu, z južného sú v Maďarsku, východ je na Ukrajine," hovorí jeden z nespokojných Slovákov. 

"Myslím si, že to bude vidieť už aj na tých veľkých číslach a bude dobré, keď teraz štát odhadne, vypočíta ten dopad a bude informovať politikov," myslí si analytik Peter Goliaš. 

Okrem toho stále je dosť ľudí, ktorí za nákupmi vycestovať nemôžu. Napríklad starší alebo chorí ľudia, alebo tí, čo nemajú auto.

"V Bratislave pracuje veľmi veľa ľudí v medzinárodných firmách, kde sviatky sa nerešpektujú, pretože pracujeme pre iné krajiny, týchto vôbec neberieme do úvahy, tí do práce musia ísť aj tak," dodáva jedna z pracujúcich Sloveniek. 

"Ja si myslím, že názor verejnosti by sa mal brať do úvahy," hovorí Goliaš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy