Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudské lieky pre zvieratá, ministerstvo predloží novelu zákona
Zdielať na

Ľudské lieky pre zvieratá, ministerstvo predloží novelu zákona

HUMENNÉ / Ak prejde návrh v parlamente, veterinári budú môcť predpisovať zvieratám ľudské lieky. Ministerstvo zdravotníctva chce novelu zákona o liekoch predložiť na legislatívne konanie už v septembri. Použitie takýchto liekov však bude obmedzené iba na presne definované prípady.

"Ministerstvo zdravotníctva pripravilo legislatívu, ktorá uľahčí prístup veterinárov k humánnym liekom," povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. V praxi to znamená, že veterinári síce budú môcť predpisovať humánne lieky, no iba v prípadoch keď na trhu nie je k dispozícii iný veterinárny liek. "Ide o niektoré antibiotiká, o niektoré injekčné formy. Napríklad bežné infúzie sa používajú rovnaké v humánnej aj veterinárnej medicíne," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Súkeľ.

V lekárni doteraz nemohli vydávať lieky na veterinárny lekársky predpis. Humánne lieky si tiež veterinári nemohli objednávať ani od distribučných firiem. Po novom však už budú môcť lekárnici vydávať lieky aj na recept od veterinára. "Treba zdôrazniť, že alternatívu humánneho lieku môžu využiť veterinári len v tom prípade, ak vyčerpajú všetky svoje dostupné alternatívy na liečbu zvierat," dodala Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy