Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predražený nákup v nemocnici za vyše 22 miliónov eur. Ministerstvo pochybenia odmieta
Zdielať na

Predražený nákup v nemocnici za vyše 22 miliónov eur. Ministerstvo pochybenia odmieta

BRATISLAVA / Obstarávanie za vyše 22 miliónov eur vyšetroval Úrad pre verejné obstarávanie a prišiel k záveru, že došlo k nákupu, ktorý bol v rozpore so zákonom. Svoje podozrenia už na konci minulého roka zverejnila aj nadácia "Zastavme korupciu". Samotná nemocnica, ako aj Ministerstvo vnútra, pod ktoré zdravotnícke zariadenie patrí, akékoľvek pochybenia odmieta.

Nemocnica sv. Michala nakúpila celé zariadenie, konkrétne 900 rôznorodých tovarov, od jednej firmy. "Aj špecializované zdravotnícke nástroje, aj stoličky, aj informačné technológie," vysvetľuje Pavel Sibyla, riaditeľ nadácie Zastavme korupciu. A to vidia mnohí ako problém. "Nemocnica sv. Michala obmedzila takýmto postupom hospodársku súťaž a tým pádom aj samotný počeť potenciálnych uchádzačov, ktorí sa mohli do súťaže prihlásiť," vysvetľuje hovorca Úradu pre verejné obstarávanie Ján Mažgút. 

V preklade to znamená asi toľko, že ak by nemocnica nakupovala od viacerých firiem mohla ušetriť. Niektoré položky by napríklad mohli byť lacnejšie od iných dodávateľov. Pavel Sibyla tvrdí, že to mohol byť rozdiel až o 50 percent. 

Obvinenia odmietajú

Nemocnica patrí pod rezort vnútra. Ten so závermi Úradu pre verejné obstarávanie nesúhlasí. Tvrdí, že pri obstarávaní neporušili žiaden zákon a voči verdiktu sa odvoláva. Zároveň podáva žalobu proti priebehu kontrol. "Ministerstvo vnútra ako jediné v histórií samostatnosti Slovenskej republiky postavilo novú štátnu nemocnicu, ktorá nielen podľa odborníkov ale aj podľa pacientov patrí k jednej z najlepších na Slovensku," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy