Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kuriózny zásah v Slovenskom raji. Turistku uhryzol had
Zdielať na

Kuriózny zásah v Slovenskom raji. Turistku uhryzol had

SLOVENSKÝ RAJ / Horskí záchranári zo Slovenského raja mali jeden z kurióznejších zásahov. Bežne sa na chodníkoch stretávajú s poranením končatín, či vážnymi zraneniami po pádoch. Teraz museli riešiť útok zvieraťa. Do turistky sa zahryzol had.

Had skrížil turistický chodník v Slovenskom raji českej turistke. Po tom, čo ju uhryzol, pomoc záchranárov bola nevyhnutná.

Horskí záchranári vyrážali do rokliny Malý Kyseľ. Pomoc potrebovala 34-ročná žena, ktorá po uhryznutí pre istotu v túre ďalej nepokračovala. Záchranári ju na mieste ošetrili a podali jej infúziu. Keďže bola stabilizovaná, na nosidlách ju preniesli na vrchol Suchej Belej.

Odtiaľ služobným autom na Podlesok. Tam ich už čakala posádka rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá turistku vzala do nemocnice.

"Mala zvýšené pulzy. Samozrejme zabezpečili sme žilu, dostala infúziu. A bola transportovaná na nosidlách a vozidlom," hovorí náčelník Horskej záchrannej služby Ivan Krajčír. 

Podľa ochranárov v Slovenskom raji žijú štyri druhy hadov. Z toho je iba jeden jedovatý a to vretenica severná. 

"Ale nie je smrteľné jedovatá pre človeka," upozornil František Divok z Národného parku Slovenský raj. 

Vretenicu si v raji môžete ľahko pomýliť. 

"Ale veľmi dobre sa to dá pozrieť, keď sa vretenici pozriete od očí, pretože je to jediný had, ktorý má štrbinovitú zreničku," dodal Divok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy