Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hrozilo, že sa už nikdy nepostaví. Unikátna operácia všetko zmenila
Zdielať na

Hrozilo, že sa už nikdy nepostaví. Unikátna operácia všetko zmenila

NITRA / Mladík (20) po dopravnej nehode čiastočne ochrnul. Hrozilo, že už nikdy nebude chodiť. Dva týždne od zrážky ale urobil prvé kroky. Vďačí za to úspešnej a unikátnej operácii chirurgov z Fakultnej nemocnice v Nitre. Krčný stavec v blízkosti miechy mu nahradili umelým.

Mladík mal vážnu dopravnú nehodu, pri ktorej sedel v aute ako spolujazdec. Vrtuľníkom ho priviezli do nitrianskej nemocnice, okrem iného aj so zlomeným krčným stavcom, ktorý tlačil na miechu. "Nehýbal som nohami ničím, takže som už bol v tom, že nebudem už chodiť," spomína na chvíle po nehode 20-ročný Miroslav Macák.

Lekári neváhali a pustili sa do zložitej operácie. "Vybrali sme telo stavca s priľahlými platničkami a nahradili umelým stavcom a ten sme stabilizovali dlahou," informuje Šimon Kónya, prednosta Kliniky úrazovej chirurgie. Celý zákrok komplikovala váha mladíka. Zvyčajne si pomáhajú röntgenom, ale Miroslava, ktorý váži asi 120 kíl, nedokázali presvietiť. "Takže sme operovali len na základe skúseností a anatomických pomerov aké tam boli," dodáva Kónya. 

Ide o náročnú operáciu, ktorú ročne vykonávajú iba 10 až 15-krát. Podľa štatistík aj tak po nej zostanú traja ľudia ročne ochrnutí. To ale nie je Miroslavov prípad. Ten už svoje prvé krôčiky urobil. "Treba to rozhýbať, aby som bol čo najskôr na nohách a robil všetko čo sa dá a trošku si vážil život viacej ako doteraz." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy