Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTOGALÉRIA: Dúhový Pride, Hrdí na rodinu a kotlebovci. V Bratislave je husto
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Dúhový Pride, Hrdí na rodinu a kotlebovci. V Bratislave je husto

BRATISLAVA / Hlavné mesto sa stalo v sobotu popoludní dejiskom dvoch oficiálnych pochodov. K nim sa pridalo aj vopred neohlásené zoskupenie sympatizantov strany ĽS NS.

Na Hviezdoslavovom námestí sa už po siedmykrát zhromaždili ľudia, ktorí chcú účasťou na pochode Dúhový Pride podporiť ľudské práca LGBTI menšiny. "Hlavným cieľom podujatia je podpora viditeľnosti komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí v ich plnej rozmanitosti na Slovensku," píše sa na oficiálnej stránke udalosti. Podľa reprezentatívneho prieskumu agentúry Focus pre Iniciatívu Inakosť z júna 2016 iba 35 % ľudí na Slovensku osobne pozná nejakého geja alebo lesbu. Ohromujúce je, že aj po viac ako 26 rokoch demokracie a rozvoja občianskej spoločnosti takmer dve tretiny ľudí na Slovensku nepoznajú alebo nevedia o žiadnom gejovi alebo lesbe v ich okolí“, tvrdí hovorca Dúhového PRIDE Martin Macko.

Na akcii, ktorá začala zhruba o 13.00 popoludní, sa zúčastnili stovky ľudí, prevažne mladých. V pohotovosti boli desiatky policajtov, Hviezdoslavovo námestie mal dva kontrolované vstupy.

​O hodinu a pol neskôr sa začal pred NR SR ďalší pochod s názvom Hrdí na rodinu. Ten má poukázať na to, že deti dokáže najlepšie vychovať jedine spojenie muža a ženy. Organizoval ho Anton Chromík, známy neúspešným referendom o rodine spred 2 rokov. Červené tričká účastníkov zdobili nápisy ako "Rodina je úžasná a výnimočná, lebo deti sú naša budúcnosť",  "Mama a tato navždy, nie je nič lepšie pre deti" alebo "Hrdí na rodinu".

Oba pochody boli oficiálne ohlásené, to sa však nedá povedať o zoskupení priaznivcov ĽS NS, ktorí sa v známych zelených tričkách začali združovať v meste. K stretom medzi tromi zúčastnenými skupinami neprišlo. "Policajti v rámci prijatých bezpečnostných opatrení nezaznamenali incidenty, ktoré by narušili priebeh verejných zhromaždení a verejný poriadok," vyjadrila sa Lucia Miháliková, hovorkyňa KR PZ BA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy