Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vládny špeciál Tupolev ide do múzea. Čaká ho posledný let
Zdielať na

Vládny špeciál Tupolev ide do múzea. Čaká ho posledný let

BRATISLAVA / Najlepšie roky majú za sebou, aj skvelú kariéru. Vozili štátnikov po celom svete. Všetko sa však raz skončí, a aj tá najväčšia sláva pominie. To platí aj v prípade lietadiel - slovenský vládny špeciál Tupolev odchádza na zaslúžený odpočinok, do leteckého múzea.

Poslednýkrát stáli vo štvrtok na bratislavskom letisku vedľa seba dva vládne špeciály. Jeden z nich odchádza do múzea. 

Tupolev síce ešte lietať dokáže, no práve let do múzea bude jeho posledný. Druhý vládny špeciál bol naposledy vo vzduchu v roku 2006 a odvtedy je odparkovaný na letisku. 

"Obidve lietadla majú za sebou lety s najvýznamnejšími štátnikmi," povedala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. 

Kariéru majú za sebou. Rok výroby lietajúceho Tupoleva TU 154 M je 1989 a dnes je už v Európe, kde lietajú najmä moderné Airbusy, raritou aj atrakciou zároveň. 

"Často sme potrebovali aj výnimky na pristátie, ľudia už sledujú toto lietadlo keď pristáva v iných krajinách skôr ako atrakciu," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Slovenský vládny Tupolev je posledný lietajúci v rámci Európskej únie. Jeho údržba aj samotná prevádzka je náročná.

"Náhradné diely sú čoraz nedostupnejšie. Pri tých závažnejších poruchách musí toto lietadlo letieť do Ruska, čo sa značne predražuje," dodal Lazarov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy