Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Západné Slovensko zasiahla extrémna búrka. Vlaky meškali hodiny
Zdielať na

Západné Slovensko zasiahla extrémna búrka. Vlaky meškali hodiny

BRATISLAVA / Západné Slovensko zasiahla vo štvrtok v noci silná búrka. Vo viacerých častiach Bratislavy hlásia ľudia výpadok elektriny.

Silný vietor a búrka počas noci zo štvrtka na dnes výrazne obmedzila železničnú dopravu na západnom Slovensku a na Záhorí. Problémy zaznamenali na viac než 20 úsekoch trate. "Búrka a víchrica polámala konáre stromov, vyvracala celé stromy a tie padali na železničnú trať, pričom na viacerých miestach poškodili trakčné vedenie. Ďalšie poruchy spôsobili výpadky elektrickej energie a trakčného napájania," Informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Najväčšie problémy spôsobila veterná smršť na železničnom úseku Lažhot - Kúty, kde medzinárodný vlak narazil do spadnutého stromu. Pád stromu poškodil trakčné vedenie a ohol stĺp vedenia. Osobné vlaky boli nahradené autobusmi, ostatné spoje však nebolo možné presmerovať. Dopravu sa podarilo obnoviť až krátko pred jedenástou večer. V úseku Sekule - Veľké Leváre a na trati medzi Kútmi a Bratislavou bola doprava prerušená na takmer tri hodiny pre spadnutý strom, ktorý po údere blesku začal horieť.

Z dôvodu výpadku zabezpečovacieho zariadenia ŽSR medzi Podunajskými Biskupicami a Bratislavou bola dnes ráno obmedzená doprava aj na trati Komárno - Dunajská Streda - Bratislava. Cestujúci museli využiť linky bratislavskej MHD alebo náhradnej autobusovej dopravy. Ako agentúru SITA informoval hovorca Regiojetu Aleš Ondrůj, v súčasnosti je trať už prejazdná.

"Hasiči už od večera nepretržite zasahujú pri udalostiach po veternej smršti, ktorá sa prehnala západným Slovenskom. Najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov, odtrhnutých a spadnutých strešných krytín, vyvrátených elektrických stĺpov či spriechodňovaní štátnych komunikácií," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, dnes krátko pred desiatou hodinou hasiči evidovali 290 výjazdov. Až 132 z nich bolo zaznamenaných v Bratislavskom kraji.

Vo štvrtok v noci sa prehnali západnou časťou Slovenska silné búrky. Mohutné nárazy vetra, ktoré ho sprevádzali, spôsobili škody, polámané stromy, ktoré skončili aj na autách či problémy s elektrickým vedením. Hasiči v Bratislave, kam búrka prišla smerom od Rakúska a Maďarska okolo 22:00, hlásili hodinu po polnoci desiatky výjazdov. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, cez západ Slovenska v tom čase postupoval silný búrkový systém. Sprevádzali ho silné nárazy vetra, ktoré v najnižších polohách dosiahli okolo 100 km/h.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy