Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zničená socha Vasiľa Biľaka podľa obyvateľov históriu nezmení
Zdielať na

Zničená socha Vasiľa Biľaka podľa obyvateľov históriu nezmení

KRAJNÁ BYSTRÁ / Zajtra uplynie 100 rokov od narodenia komunistického pohlavára Vasiľa Biľaka. Pochádzal z malej dedinky na severovýchode Slovenska. Zomrel v roku 2014 a o rok na to, mu v rodnej obci odhalili pamätník. Už niekoľkokrát bol poškodený.

Neznámy páchateľ dal definitívnu bodku Biľakovmu pamätníku a to tým, že rozbil obe pamätné tabule. Je pravdepodobné, že pri čine použil ostrý predmet, ktorý tabule úplne roztrieštil. Pamätník však nebol terčom útoku prvýkrát. Od jeho osadenia je to už asi piaty útok.

Po prvý raz si pamätník vzali na mušku dvaja Košičania. Vtedy ho na protest proti komunistickému režimu a proti Biľakovi poliali červenou farbou. Tento čin prvostupňový súd vo Svidníku označil za priestupok. Rozhodnutie však bolo zrušené Krajským súdom a v tejto veci sa bude v tomto roku opäť pojednávať.

Potom z pamätníka niekto ukradol bustu. Pamätník sa pokúšal zafarbiť aj poslanec Ondrej Dostál a poškodila ho aj istá aktivistka. Samotní dedinčania už toho majú naozaj dosť. "Keď človek niečo také spraví, je to bezcharakternosť. Keď niekedy spravil chybu, kto ju nespravil a keď chceli mali ho odsúdiť, keď bol živý. Po smrti sa vraví, mŕtvym len to najlepšie," uviedol miestny pravoslávny duchovný Miroslav Babej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy