Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vláda podporí šport pre deti. Najviac dostanú najpopulárnejšie športy
Zdielať na

Vláda podporí šport pre deti. Najviac dostanú najpopulárnejšie športy

BRATISLAVA / Tridsaťdva miliónov eur na podporu športu nad rámec rozpočtu, to znie ako dobrá správa pre športuchtivých. Vládna podpora umožní opraviť či postaviť športoviská aj v obciach, ktoré takú možnosť doteraz nemali. Nie je však jedno, o akom športe hovoríme, niektoré športy majú prednosť, iné smolu.

Vláda sa rozhodla podporiť šport pre deti a mládež desiatkami miliónov eur.

"Sme schválili aj materiál, ktorý predkladal pán minister školstva ohľadne športovej infraštruktúry. Na tento účel bolo vynaložených 32,5 milióna eur, čo je ďalšia obrovská suma," povedal predseda vlády, Robert Fico. 

Všetky športy si však nie sú rovné a tak sa peniaze budú rozdeľovať podľa istého kľúča.

"Samozrejme prioritizovali sa tie športy, ktoré sú najpopulárnejšie, to znamená ak sa zoberie prehľad športov, vidno športy, kde v SR športuje veľa detí, mládeže a v ktorých SR a športovci dosahujú významné výsledky," potvrdil minister školstva Peter Plavčan. 

Podľa odborníkov, najmä v prípade malých detí, nie je dôležité, aby dosahovali vynikajúce výsledky, dôležité je, že športujú.

"V mladom veku by mali deti športovať a nemali by dosahovať výsledky. Predčasná špecializácia a zameranie na výsledok má za následok vyhorenie športovca a potom nedosiahne také výsledky, aké by mohol," myslí si Peter Melek, odborník na financovanie športu pre deti. 

Najviac peňazí od štátu získajú futbalisti, hokejisti, tenisti, zdravotne postihnutí športovci či kanoisti. Menšie, menej rozšírené športy to majú stále ťažké a väčšinou fungujú na báze dobrovoľníctva a členských príspevkov.

Jeden z najstarších lukostreleckých klubov pre deti v bratislavskej Petržalke získal prvýkrát štátnu podporu 400 eur.

"Výroba terčovnice von stojí 600 eur, do haly 250 eur. Keby som chcel jednu terčovnicu navon, tak mi tá dotácia nepostačí," hovorí Anton Polach, inštruktor lukostreľby pre deti. 

Požiadať ministerstvo o podporu však môže akýkoľvek športový klub alebo autori projektu pre mladých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy