Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Taxikári budú opäť protestovať proti zdieľanej ekonomike
Zdielať na

Taxikári budú opäť protestovať proti zdieľanej ekonomike

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bratislavskí taxikári chystajú generálny štrajk. Uskutočniť by sa mal 1. augusta o 14. hodine. Informovalo o tom Občianske združenie koncesovaných taxikárov. Ako sa píše v tlačovej správe, štrajk má poukázať na nečinnosť kompetentných úradov voči taxislužbám, ktoré sa skrývajú za termín „zdieľaná ekonomika“.

 "Štrajk podporili aj českí taxikári z Prahy, ktorí sa stotožňujú s problémom a situáciou slovenských kolegov a na diaľku sa do štrajku pripoja," uvádza sa v stanovisku.

Občianske združenie upozorňuje na nedodržiavanie a ignorovanie zákonov v oblasti taxi služieb. "Mnohí sa skrývajú za termín „zdieľaná ekonomika“. Tento pojem sa čoraz viac stáva pre taxikárov nočnou morou. V súčasnosti sa za zdieľanú ekonomiku skrývajú spoločnosti UBER a Taxify, ktoré vstúpili na trh taxislužieb.Dnes nemôžeme hovoriť už len o doprave, ale musíme spomenúť aj ubytovanie a Airbnb. Čo to bude zajtra? Nie je teraz isté, ale môže prísť opäť niečo nové a problém budú mať aj iné odvetvia," upozornilo občianske združenie.

Proti zdieľanej ekonomike

Taxikári tiež pripomínajú, že za posledné obdobie možno vidieť rôzne obmedzenia i zákazy spomínaných spoločností. "Najnovšie je to príklad z Brna, kde súd vydal predbežné opatrenie, ktorým zakazuje spoločnosti UBER poskytovať prepravné služby. V Českej republike sa tiež novelizoval zákon o doprave, kde sú vyššie postihy za nelegálnu taxislužbu. Zákazy používania služieb UBER poznajú v Nemecku, Francúzku a iných krajinách, kde na rozdiel od Slovenska túto problematiku riešia regionálne i celoštátne," dodali taxikári.

Podľa združenia nie vždy začali úrady konať samé, bol potrebný impulz. "Vo všetkých krajinách to boli práve štrajky, protesty a rôzne blokády. Len nedávno sme boli aj u nás svedkami štrajku v závode Volkswagen, nehovoriac o učiteľoch a sestričkách. Taxikári v Bratislave tiež realizovali viacero štrajkov, kde posledný bol tichý protest formou modrých vlajok. Do protestu sa zapojilo približne 500 taxikárov z rôznych taxislužieb," uviedli taxikári.

Občianske združenie zároveň prosí verejnosť o rešpektovanie situácie a pochopenie. "Chceme dosiahnuť transparentnosť podnikateľského prostredia s jasnými pravidlami pre všetkých slušných a zodpovedných taxikárov. Dištancujeme sa od predražených staničných poskytovateľov taxi služieb. Za týchto nebojujeme a našim cieľom je vyriešiť aj túto problematiku a dlhodobo ochrániť spotrebiteľov a našich zákazníkov," uzavreli taxikári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy