Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Plavčanovo šafárenie s eurofondami preverí NAKA
Zdielať na

Plavčanovo šafárenie s eurofondami preverí NAKA

BRATISLAVA / Kauzou podozrivého rozdeľovania eurofondov ministerstvom školstva sa oficiálne zaoberá už polícia. Okrem médií sa kriminalisti začali o prípad zaujímať na podnet prokurátora z úradu špeciálnej prokuratúry. Po tom, čo minister školstva Plavčan doslova ušiel z tlačovky, kde mal všetko vysvetliť, kritikov stále pribúda.

Ministerstvu najprv viac ako dva roky trvalo, kým vyhlásilo tieto dve výzvy. Vyhodnotenie trvalo namiesto mesiaca rok. V tejto rektori protestovali, že naše kľúčové vedecké inštitúcie nedostanú nič. V tejto zas podozrivé firmy s minimálnymi tržbami s otáznymi skúsenosťami milióny dostali.

Novinárom doposiaľ kauzu nevysvetlil, no niekto z ministerstva to zrejme bude musieť urobiť. A to možno už čoskoro. Nepriamo to potvrdil sám policajný prezident.

Minister záujem polície víta 

"Polícia začala preverovanie aj doteraz zverejnených informácií v zmysle zásady oficiality," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. 

Trestné oznámenie zatiaľ nik nepodal. Napriek tomu sa už polícia prípadom zaoberať musí.

"Venujeme sa tomu, mám vedomosť o tom, že pokyn na takéto preverovanie máme aj z Úradu špeciálnej prokuratúry," doplnil Gašpar. 

"Čo sa týka kontroly polície, v tomto smere ju nebudeme komentovať, ale pán minister osobne víta, že kompetentné orgány sa v tomto angažujú," reagovala hovorkyňa ministerstva školstva, Ivana Skokanová. 

Celú stredajšiu tlačovú konferenciu ministra Plavčana si môžete pozrieť v nasledujúcom videu: 

Krátko po tom, ako televízia JOJ upozornila na podozrivé šafárenie s eurofondami, 30. júna sa konala rada vlády pre vedu a výskum. Minister Plavčan na nej dostal za úlohu pripraviť kompletnú informáciu o tom, čo sa vlastne deje, do najbližšej, septembrovej rady vlády.

Vedia o tom už aj v Bruseli

Je možné, že sa to udeje aj skôr. Podľa našich informácií totiž podpredseda vlády Pellegrini plánuje okamžite po návrate z dovolenky na budúci týždeň zasiahnuť. Najnovšie sa však ozval aj minister kultúry. Ten nám z dovolenky cez hovorcu zaslal stanovisko. 

"Ak sa potvrdí, že desiatky miliónov EUR, tak potrebných pre našu vedu a výskum, boli pridelené subjektom, ktoré nikdy reálne vedu a výskum nerobili, tak to je na odvolanie zodpovednej osoby," píše sa v stanovisku. 

Koho tým myslel, zatiaľ možno len hádať. No faktom je, že riadiacim orgánom v oboch výzvach bolo a je ministerstvo školstva.

"Minister školstva má úprimný záujem na tom, aby naozaj proces hodnotenia projektov v rámci výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu a vývoja bol preverený, veď on sám dal podnet na to, aby takéto preverenie naozaj prebehlo," dodala Skokanová. 

Nezabúdajme tiež na to, že správy zo Slovenska sa rýchlo dostali aj do Bruselu. Na ministerstvo školstva tak už čoskoro nabehnú aj audítori z európskej komisie. Okrem toho sa o kauzu zaujíma aj prezident Andrej Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy