Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štvrtková disciplinárka zrušená, člen senátu si vzal nečakane dovolenku
Zdielať na

Štvrtková disciplinárka zrušená, člen senátu si vzal nečakane dovolenku

BRATISLAVA / Disciplinárny súd sa nakoniec nebude vo štvrtok zaoberať jedným z návrhov na potrestanie sudcu z bývalého senátu Štefana Harabina. Tentokrát malo ísť o návrh voči sudkyni Gabriele Šimonovej za rozhodnutie senátu v kauze, kde rozhodoval sudca Milan V. z Veľkého Krtíša. Ten bol právoplatne v Českej republike odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu, v tom čase išlo na Slovensku o priestupok. Podľa Harabinovho senátu rozhodoval ako nezákonný sudca, nemal už súdiť, a preto zrušili predchádzajúce súdne rozhodnutia a vrátili vec na nové konanie. Ako informoval agentúru SITA hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík, verejné zasadnutie je zrušené. "Jeden člen disciplinárneho senátu si nečakane vzal dovolenku," dodal.

Návrh na potrestanie členov senátu podala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová v októbri 2015. Šéfka Najvyššieho súdu SR je presvedčená, že sa členovia senátu - Š. Harabin, G. Šimonová a Viliam Dohňanský, dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok - prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Disciplinárne senáty Švecovej návrhy zastavili, lebo podľa ich názoru boli podané oneskorene. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR sa odvolala voči takémuto rozhodnutiu. Sudcovia tiež trvajú na prejednaní návrhov, lebo sa cítia nevinní.

Ako informovali agentúru SITA z Kancelárie disciplinárnych senátov, disciplinárne konanie voči Gabriele Šimonovej bolo právoplatne zastavené, pretože návrh bol podaný oneskorene. Sudkyňa využila svoje právo na meritórne prejednanie veci podľa Trestného poriadku a toto bude predmetom nariadeného ústneho pojednávania. Trest však už senát uložiť nemôže. Disciplinárny senát, ktorý sa má touto vecou zaoberať, tvoria predseda senátu Peter Kaňa a členovia Lenka Kováčová a Štefan Kridla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy