Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kukurica, pšenica, repka a slnečnica majú konkurenciu. Na poliach pribúdajú nové rastliny
Zdielať na

Kukurica, pšenica, repka a slnečnica majú konkurenciu. Na poliach pribúdajú nové rastliny

BRATISLAVA / Ministerstvo pôdohospodárstva sa snaží slovenských farmárov motivovať k tomu, aby pestovali aj plodiny s takzvanou vysokou pracnosťou. Mnohé z nich pritom majú veľký význam pre naše zdravie. U jedného z pestovateľov sme objavili rastlinu, ktorej sa vyhýbajú nielen ľudia, ale dokonca aj divá zver.

Ministerstvo pôdohospodárstva zaradilo šľachtenú bazu čiernu medzi rastliny s vysokou pracnosťou. V Jahodnej (okr. Dunajská Streda) ju pestujú na plod na výmere 3,5 hektára. "Chceli sme vyskúšať niečo lepšie ako je pšenica. Je výborná na červené krvinky a máme partnera v Maďarsku," hovorí pestovateľ Bazy čiernej Péter Czajlik.

"Džemy robíme sami doma a ovocná šťava potrebuje lis. Je to za studena lisované a máme partnera v Maďarsku," dodáva farmárka Gabriela Czajlik.

Medzi veľmi málo známe poľnohospodárske plodiny patrí aj Ostropestrec mariánsky, ktorý nechcú ani zvieratá ani ľudia. "Je v rodine s bodliakom a je to pichľavá rastlina. Ani zver ani človek, nikomu nedoporučujeme, dokonca aj kombajnisti vedia, že musia kombajn nastaviť tak, aby nemuseli vystúpiť do porastu, lebo je to strašne pichľavé," hovorí poľnohospodár Vojtech Érsek.

Keď pestovali kukuricu, mali o ňu veľký záujem diviaky a neraz si prišli nalámať klasy aj ľudia. Ostopestrec mariansky pestujú pre farmaceutický priemysel, má liečivé účinky na pečeň. "V Čechách som počul, že kde majú problémy s diviakmi tak to normálne s touto plodinu obsejú parcelu a majú kukuricu ochránenú, to je ako živý plot proti diviakom," uviedol Anton Frolkovič.

Anton Frolkovič pestuje aj mak, podľa vlastných slov to má rôzne výhody. "Keď zoberiem tonu maku z hektára, tak nezoberiem veľa živín. Keď zoberiem 12 ton kukurice, tak ide to preč a potom musíme do tej pôdy dopĺňať," dodáva.

"Našou snahou je, aby tých plodín bolo viacej a to má veľa pozitívnych účinkov, že tie plodiny sú oveľa žiadanejšie, to znamená, že ich budú môcť poľnohospodári predať za výhodnejšie ceny, môžu mať ekonomický prínos," uviedol štátny radca z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy